• Home
  • Ultra Zanimljivo
  • Londonski maraton zamijenio 200,000 plastičnih boca sa biorazgradivim, jestivim vrećicama
Ultra Zanimljivo

Londonski maraton zamijenio 200,000 plastičnih boca sa biorazgradivim, jestivim vrećicama

Londonski maraton je odlučno rekao Ne plastici! Preko 200,000 plastičnih boca zamijenio je inovativnim vodenim „balonima“, koje su napravljene od jestive, biorazgradive morske trave.
Foto: livekindly

Vrećice za vodu su napravljene od strane kompanije „Skipping Rocks Lab“, koja se bavi razvojem alternativnih potrošačkih proizvoda, kako bi se smanjila upotreba plastike.

„Promjene koje uvodimo ove godine imaju potencijal da promijene masovne događaje koji će se dešavati u budućnosti“, rekao je Hugh Brasher, direktor maratona.

Desetinama hiljada trkača ponuđena je voda u „balonima“ tokom trke. „Baloni“ se trebaju zagristi kako bi se oslobodila voda unutar membrane od algi.  One su jestive, a ukoliko se ne pojedu, one se razgrađuju u roku od samo nekoliko sedmica u poređenju sa plastičnim bocama, koje se raspadaju stotinama godina.

„Ono što koristimo su blokovi morske trave. Odstranjujemo sve zelene i stvari koje imaju ikakve mirise. Poslije ostane samo gel koji nema mirisa ni okusa. Ovaj maraton je bio prekretnica. Nadamo se da ćemo pokazati da se ovo može koristiti i u budućnosti“, rekli su iz laboratorije.

Prema CNN-u, prošle godine se podijelilo gotovo milion plastičnih boca za vodu tokom maratona.

Foto: Unsplash

Plastika je vodeći uzrok zagađenja zemlje i vode. Studija iz 2019. godine otkrila je da je manje od 10% od 8,300 miliona tona proizvedene plastike reciklirano. Većina odlazi na deponije, a dosta plastike je nepropisno odbačeno pa završi u morima i okeanima. Plastično trovanje brzo postaje vodeći uzrok smrti za morski svijet.

 

Izvor: livekindly.co

Slični članci

Merkur je u Lavu spremi se da budeš u centru pažnje!

Ultra magazin

Izbjegavaj ove greške ako pokušavaš da izgubiš kilograme

Ultra magazin

10 razloga zašto žena napušta muškarca kojeg voli

Ultra magazin