Ultra Inspirativno

Lista gradova u regionu koje obavezno moraš posjetiti

Jesen, dani su kraći i tmurniji, čini ti se kao da je godišnji odmor bio u nekom prošlom životu, a ko će izdržati do sljedećeg putovanja. Ne brini se, da napuniš baterije i preživiš do naredog putovanja ne moraš da ideš predaleko, ni da potrošiš puno novca. Region je prepun nevjerovatnih destinacija, ne sumnjamo da su ti neke poznate od ranije, a neke čekaju da ih otkriješ. Nastavi da čitaš i odluči gdje ćeš na sljedeće putovanje.

Foto : culturalplaces.com

ZAGREB

Glavni grad Hrvatske, Zagreb savršen je za istraživanje pješke ili biciklom. Glavne turističke atrakcije su katedrala u Neo-Gotičkom stilu, zgrada Hrvatskog Sabora, Crkva Svetog Marka sa svojim krovom od šarenih pločica, Kula Lotršćak iz 13. vijeka, na koju se obavezno moraš popeti, jer nudi nezaboravan pogled na Zagreb. Nezaobilazna je i šetnja Štrosmajerovim šetalištem koje se proteže uz ostatke Zagrebačkog srednjovijekovnog zida do kojeg možeš doći stepenicama ili uspinjačom. Ako voliš da ideš u kupovinu, moraš prošetati Ilicom, koja je puna prodavnica i ujedno najduža ulica u gradu. Nakon obilaska grada i kupovine, svrati na jedan od mnogih trgova u centru i odmori se uz omiljeni napitak u jednom od mnogobrojih kafića.

Foto : culturalplaces.com

ŠIBENIK

Poznat kao najstariji Hrvatski primorski grad, Šibenik je grad prepun impozantih znamenitosti fenomenalnih muzeja i predivnih plaža. Jedna od najpopularnijih znamenitosti je Katedrala Svetog Jakova iz 16. vijeka, koja je proglašena za Svjetsku baštinu UNESCO-a. Ova katedrala je jedinstvena u svijetu, jer je u potpunosti izgrađena od savršeno klesanog kamena i geometrijski je savršena. Šibenik je okružen sa 4 tvrđave koje jednostavno mame na istraživanje. Uske srednjovijekovne ulice i njihova arhitektura ostaviće te bez daha.

Foto : culturalplaces.com

ZADAR

Ovaj veličanstveni primorski grad obavezno moraš da posjetiš. Lista stvari koje možeš da radiš i da vidiš je toliko dugačka, da ne znamo gdje da počnemo. Jedna od najpopularnijih stvari u Zadru su Morske Orgulje koje sviraju talasi koji guraju vazduh kroz 35 podvodnih cijevi i proizvode muziku. To je savršeno mjesto za opuštanje – sjediš na mramornim stepenicama i uživaš u zvucima koje proizvodi more. Dok si tamo, obavezno moraš vidjeti instalaciju Pozdrav Suncu, koja će ti pružiti iskustvo predivnog zalaska sunca, vidjećeš nevjerovatnu svjtlost povezanu sa ritmom talasa koji sviraju Morske orgulje. Zadar ima mnogo spomenika i znamenitosti, ali svakako jedna od najpopularnijih je Crkva svetog Donata, nevjerovatna predromanička kružna građevina koja je sagrađena na Rimskom forumu. Čitavo okruženje ove crkve je upravo takvo, nevjerovatno i slikovito – ubijeđeni smo da će ti se svidjeti.

Foto . culturalplaces.com

DUBROVNIK

Biser Jadrana, sa svojim prepoznatljivim Starim gradom, najjužniji je grad u Hrvatskoj i jedan je od najnevjerovatnijih gradova u ovom dijelu Evrope. Zidine datiraju iz 13. vijeka, I nedavno su postale još popularnije među turistima iz cijelog svijeta zahvaljujući seriji Game of Thrones, koja se snimala u starom gradu. Unutar zidina grada ima pregršt zanimljivih mjesta, najbolji način da istražiš grad je da se izgubiš u lavirintu uskih ulica i da pustiš da te one vode, a naravno nezaobilazna je i šetnja Stradunom. Izvan gradskih zidina nalazi se još jedna nevjerovatna tvrđava Lovrijenac – Red Keep u Game of Thrones, tamo je obično manja gužva nego unutar zidina a ako odlučiš da se popneš na tvrđavu možeš da uživaš u predivnom pogledu na stari grad i na more.

Foto : culturalplaces.com

SPLIT

Još jedan primorski grad u Hrvatskoj koji nudi pregršt znamenitosti i naravno lijepo vrijeme. Najpoznatija građevina u Splitu je Dioklecijanova Palata – Rimske ruševine stare 1700 godina u centru grada, palata ima 4 ulaza i koji god ulaz da izabereš dovešće te u centar – trg Peristil, koji dijeli palatu na 4 četvrtine. Split ima puno muzeja koji su vrijedni posjete, jedan od njih je Arheološki Muzej, koji je najstariji muzej u Hrvatskoj, osnovan 1820. Tamo možeš da naučiš puno o istoriji ovog prekrasnog grada. Pored ovog muzeja, možeš da posjetiš i Etnografski muzej i Hrvatski Pomorski muzej. Kada se umoriš od istraživanja svih zanimljivosti koje Split nudi, uputi se na Rivu, sjedi u jedan od kafića i odmori se se gledajući u more.

Foto : culturalplaces.com

BEOGRAD

Glavni grad Srbije je jedan od najstarijih gradova u Evropi i stvarno ima puno toga da ti ponudi. Nevjerovatna tvrđava – Kalemegdan koja je smještena na ušću dvije rijeke, a moramo ti napomenuti da je jedna od najstarijih tvrđava na svijetu. U Beogradu ima još puno toga da se vidi. Prošetaj Knez Mihajlovom ulicom i dok uživaš u arhitekturi iz 19. vijeka možeš da obiđeš mnogobrojne prodavnice, kafiće i restorane. Obavezno obiđi i Skadarliju da osjetiš duh boemskog života u Beogradu. Ovaj grad je veoma poznat po bogatom noćnom životu pa se potrudi da ne propustiš i to iskustvo.

Foto : © Jovana Šulić

NOVI SAD

Drugi po veličini grad u Srbiji, glavni je grad pokrajine Vojvodina, multikulturni grad sa puno stvari koje moraš vidjeti. Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine, a to sigurno i zaslužuje. Još u 18. i 19. vijeku, Novi Sad je bio centar srpske kulture, politike i društvenog života za vrijeme vladavine Habsburške monarhije. Danas je ovo moderan, turistički grad, okrenut kulturi. Jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija je svakako, svjetski poznati EXIT – nagrađivani ljetni muzički festival koji je proglašen najboljim u Evropi. Dok si u Novom sadu, obavežno posjeti Trg Slobode – glavi gradski trg sa nekim od naljepših građevina u gradu, poput Gradske kuće ili katoličke crkve. Takođe nezaobilazna je i izuzetna tvrđava Petrovaradin koja se nalazi na suprotnoj strani rijeke Dunav.

Foto : culturalplaces.com

SARAJEVO

Glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine ima puno zanimljivih i važnih znamenitosti koje moraš obići. Jedan je od istorijski najinteresantnijih gradova u Evropi i često ga nazivaju Evropskim Jerusalemom zbog njegove multikulturalne atmosfere. Obavezno moraš prošetati Baščaršijom, da osjetiš duh istoka i da posjetiš mnoge radionice Sarajevskih zanatlija, po kojima je grad poznat. Na Baščaršiji ne manjka ni tradicionalnih restorana i kafića sa opuštenom atmosferom. Nezaobilazna je Vijećnica, predivna građevina iz doba Austrougarske. Ako želiš da se opustiš van centra u predivnoj prirodi Vrelo Bosne je idealno mjesto.

Foto : © Darko Gavric/ CC BY-SA 3.0

BANJA LUKA

Smještena na obali rijeke Vrbas, Banjaluka je grad prepun zelenila i prekrasnih drvoreda, grad bulevara, vrtova i parkova. Kao i u cijeloj zemlji osjeti se kako Astrougarski tako i uticaj Otomanskog carstva, a to se posebno ogleda u arhitekturi grada. Obavezno se prošetaj Gospodskom ulicom, obiđi znamenitosti kao što su Hram Hrista Spasitelja ili Kulturni Centar Banski Dvor, a onda kad sve to završiš prošetaj obalama Vrbasa i uživaj u njegovoj predivnoj smaragdnoj boji.

Foto : culturalplaces.com

KOTOR

Jedna od najvećih luka u Crnoj Gori smještena je u Kotoru,  prekrasnom gradu opasanom zidinama koji je smješten u zalivu Boka kotorska. Stari grad jednostavno oduzima dah zajedno sa 5 kilometara dugačkim gradskim zidinama, odakle, ako se popneš do vrha, možeš da uživaš u spektakularnom pogledu na zaliv. Stari grad je takođe pun znamenitosti, srednjovijekovne crkve, katedrale, palate, muzejii i uske ulice, zato se potrudi da ga temeljno istražiš i izgubiš u toj ljepoti.

Foto : culturalplaces.com

OHRID

Ovaj mali grad u Makedoniji smješten je na sjevernoj obali Ohridskog jezera. Stari grad je jedan od najstarijih naseobina u Evropi – izgrađen je između 7. i 9. vijeka. Smješten je na malom brdu na samoj obali jezera i pun je kuća iz vremena Otomanskog carstva. Stari Grad je pun manastira i crkvi, kažu da ih ima 365, i zato je Ohrid poznat kao Balkanski Jerusalem. Stare crkve su većinom izgrađene u Vizantijskom stilu i izgledaju nestvarno.

 

Izvor : https://www.culturalplaces.com/blog/

Slični članci

25-minutni kućni trening sa vlastitom težinom

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin

Trener muzičarke Adele otkriva motivacione savjete za mršavljenje

Ultra magazin