Ultra Ukusno

Lagano i ukusno: Patlidžan sa pireom od avokada i paradajzom

Želiš da probaš nešto zdravo, lagano i ukusno?

Evo ideje za super jelo!

Foto: Rebel Recipes

Sastojci:

  • 1 patlidžan, isječen po dužini
  • 200 gr cherry paradajza, isječeni po pola
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • ½ kašičice dimljene paprike
  • Maslinovo ulje
  • Morska so
  • Sok od ½ limuna
  • 1 češanj bijelog luka
  • Biber
  • Bosiljak
  • 1 avokado

Za posipanje po izboru:

  • Sjeckana chilli paprika
  • Morska so
  • Maslinovo ulje
  • Sjemenke nara
  • Tostirani pinjoli

Postupak:

Zagrijati gril tavu i dodati isječen patlidžan, koji je prethodno premazan sa malo maslinovog ulja. Okretati dok ne postane fino pečen sa obje strane.

U veću tavu dodati ulje i zagrijati na srednjoj temperaturi. Dodati balzamiko, papriku i maslinovo ulje u posudu i promiješati, a zatim dodati paradajz isječen na pola. Paradajz okrenut ka dole staviti u tavu sa zagrijanim uljem. Pržiti 2-3 minute na niskoj temperaturi. Izvaditi iz tave i začiniti.

Za preliv, dodati limun, bijeli luk, so, biber i bosiljak u belender i mutiti dok se ne dobije zeleni sos, fine teksture.

Avokado izgnječiti u posudi, dodati so, biber i limunov sok po ukusu.

Posložiti patlidžan, zatim pire od avokada, pa paradajz i posuti zelenim prelivom. Dodatno posuti po izboru.

Ovaj patlidžan sjajan je sa prepečenim integralnim hljebom, maslinama i umacima.

Uživaj i prijatno!

 

Izvor: rebelrecipes.com

Slični članci

Galette sa jabukama

Ultra magazin

Kesten cheesecake idealan za jesen!

Ultra magazin

5 namirnica za blistavu kožu

Ultra magazin