Ultra Ukusno

Lagano dansko pecivo sa sirom

Dansko pecivo je višeslojno slatko pecivo, koje su austrijski pekari donijeli u Dansku, gdje se rasprostranilo kao tradicionalni specijalitet. Kao i ostala peciva porijeklom iz Beča, poput kroasana, varijanta je lisnatog tijesta sa kvascem, koje kreira teksturu sa više slojeva. Dansko pecivo često se kombinuje sa voćnim ili prelivom od krem sira, a sada je popularno širom svijeta. Sjajno je vrijeme da uživaš u pripremi ove poslastice u toplini svog doma!
Foto: Food Network

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 225 grama krem sira
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika soka od limuna
  • ½ kašičice ekstrakta vanilije
  • 500 g smrznutog lisnatog tijesta

Postupak:

Zagrijati rernu na 200 stepeni. 2 pleha obložiti papirom za pečenje. Posebno umutiti 1 jaje. Umutiti žumanjce, krem sir, šećer, sok od limuna i vaniliju u srednjoj posudi.

Tijesto razvući na kvadrat i isjeći na kvadratiće. Smotati uglove i formirati oktagon. Staviti u svaki kvadrat po 2 kašike fila sa sirom. Premazati umućenim jajetom i posuti šećerom.

Peći u rerni dok ne dobije zlatnu boju, oko 18 minuta.

Lagano ohladiti prije serviranja.

Prijatno!

 

Izvor: foodnetwork.com

Slični članci

Tortice sa bananama i čokoladom

Ultra magazin

Brze pizza kiflice bez kvasca

Ultra magazin

Domaće tortilje sa ljutkasto dimljenim nadjevom

Ultra magazin