Ultra Kreativno

Kućice u obliku mahunarke za eko odmaralište u Singapuru

WOW arhitekti su osmislili eko odmaralište koje namjerava izbrisati granice između prirode i životnog prostora.

Vođen principima biofilnog dizajna, sadrži 24 kućice u obliku mahunarki s pogledom na okolne prašume. Odmaralište će se otvoriti na području Mandai, u Singapuru 2023. godine, ohrabrujući posjetioce da uživaju u okolnoj divljini.

Foto: designboom

Odmaralište sa 338 soba, koje imaju pogled na okolne prašume, planirano je na lokaciji od 4,6 hektara.

Ovaj dizajn je odgovor na ljudsku potrebu za doživljavanjem prirode u izgrađenom okruženju, korištenjem prirode direktno i indirektno, te prostora i uslova lokacije. Smatra se da smanjuje stres i poboljšava kreativnost.

U skladu sa ovim, WOW arhitekti su došli do koncepta koji je komplementaran postojećoj vegetaciji. Moguće je da će odmaralište biti povišeno nekoliko metara iznad tla, što će omogućiti prirodnoj divljini da se integriše u i oko lokacije.

Foto: designboom

„Naša građevina i njeni sistemi usvajaju biofilni stav, uklapajući se u prirodu i postajući dio nje, stvarajući privlačno i udobno okruženje za goste“, objašnjava Wong Chiu Man, direktor kompanije WOW arhitekti.

„Naselje je dizajnirano uz inspiraciju izvorne flore i faune, a arhitektura i dizajn enterijera će predstaviti biodiverzitet mjesta Mandai“, dodaje on. „Kada se završi, zgrada i pejzaž će postati holističko iskustvo.“

Novo naselje se nalazi u području Mandai u Singapuru, koji je poznat po zoološkom vrtu i noćnom safariju. Odmaralište je dio projekta podmlađivanja Mandaia, uz dugoročni razvoj pretvaranja okruga u integrisanu destinaciju prirode i divljih životinja.

Tokom izgradnje, domaće vrste drveća će biti zasađene kao dio ponovnog ozelenjavanja, za koje se nadaju da će obogatiti lokalitet povećanjem njegovog biodiverziteta. Više od polovine stabala koja se već nalaze na gradilištu biće zadržano.

Naselje nastoji biti prvo eko naselje u Singaporu i uključiće različite mjere uštede energije. Dizajn će imati prirodnu ventilaciju, kombinovani klima uređaj i solarne panele. Kuće će imati pasivnu ventilaciju, rješenje koje hladi zrak koristeći hladnu vodu, a ne tradicionalne kompresorske jedinice klima uređaja.

Foto: designboom

Opisano u odmaralištu kao „svjesni boravak“, gosti će biti ohrabreni da smanje potrošnju energije i vode u svojim sobama, da praktično recikliraju, da odgovorno odlažu svoj otpad i da poštuju okolnu floru i faunu. U međuvremenu, program aktivnosti u ponudi će uključivati ​​programe iza kulisa, vođene šetnje prirodom i druge aktivnosti.

WOW arhitekti su zaduženi za dizajn odmarališta u partnerstvu sa domaćim lancem luksuznih hotela. Firma sa sjedištem u Singapuru će sarađivati ​​sa timom specijalističkih konsultanata kako bi se osigurao održivi dizajn i razvoj odmarališta.

Radna grupa akademika i profesionalaca će takođe pružati svoju stručnost kroz različite funkcije relevantne za proces dizajna i razvoja, uključujući pejzaž, obrazovanje, održivost, ekologiju, hortikulturu i akustiku.

 

Izvor: designboom.com

Slični članci

Od napuštene fabrike cementa do doma iz bajke…

Ultra magazin

Personalizovane “Pepetuška” lutke osvajaju mnogobrojna srca

Ultra magazin

50 nijansi plave za uređenje doma

Ultra magazin