Ultra Ukusno

Kremasti rižoto sa tikvicama i sirom

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Tikvice su uvijek poželjne u našim ukusnim jelima, a možda je pravo vrijeme da se sljube sa ukusnim rižotom. Ako dodaš malo limuna i parmezana, pripremićeš divotu od jela, za koje ti je potrebna samo jedna šerpa.

Foto Stockfood

Sastojci za 2 osobe:

  • 300 grama svježe tikvice,
  • 200 grama riže,
  • 50 grama naribanog parmezana,
  • 50 grama maslaca,
  • 2 kašike milerama, kajmaka ili pavlake,
  • 2 češnja bijelog luka,
  • 1 limun,
  • 1 luk,
  • 1 povrtna kocka,
  • so, biber i začini po želji.

Priprema:

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Rastopi maslac na laganoj temperaturi, pa na njemu preprži sitno nasjeckan luk. Za to će ti biti potrebno oko 5 do 7 minuta. Luku dodaj nasjeckani bijeli luk i proprži sve zajedno, još oko 1 minute.

Dodaj rižu i lagano je preprži na maslacu minutu-dvije. U litri vruće vode rastopi povrtnu kocku, uz pomoću koje ćeš dobiti povrtni temeljac.

Zatim ga lagano dodaj u rižu, uz stalno miješanje dok ne potrošiš svu tekućinu, odnosno dok se riža ne skuha do kraja. Za to će ti biti potrebno oko 15 do 20 minuta. Nekoliko minuta pred kraj kuhanja u rižoto ubaci tikvice narezane na kockice, sok jednog svježe iscijeđenog limuna i začinsko bilje.

Posoli i dodaj biber i ostale začine po želji. Kada je riža gotova, u nju dodaj mileram, naribani parmezan i malo limunove korice. Posluži uz sezonsku salatu.

Uživaj u ovom ukusnom jelu. Prijatno!

Slični članci

Brzinski čokoladni kolač u šolji

Ultra magazin

Čokoladni kolačići sa kikiriki puterom

Ultra magazin

Italijanska Tiramisu sladoled torta

Ultra magazin