Ultra Moderno

Kratke frizure idealne za kovrdžavu kosu

Oni koji imaju kovrdžavu kosu razumiju važnost dobre frizure. Pogrešno ošišana kosa pretvoriće tvoje kovrdže u neobičan oblik. To ipak ne znači da ne možeš furati bilo koju dužinu ili stil. Ove kratke frizure za kovrdžavu kosu dokazuju da možeš imati i trendi frizuru.

Od pixie do dužih bobova, postoji mnoštvo frizura koje se savršeno uklapaju s prirodnim loknama. Stručnjaci objašnjavaju sve što trebaš znati o kratkim frizurama za kovrdžavu kosu, uključujući savjete za oblikovanje, šta tražiti u frizerskom salonu i kako održavati frizuru u vrhunskoj formi.

Mike Marsland/WireImage/Getty Images
Baner-bonovi

Streicher, profesionalna stilistkinja i Garnierova ambasadorka, preporučuje kraće rezove koji i dalje imaju slojeve (nisu samo za dugu kosu). “Sve što je ošišano tupo s kovrdžavom kosom izgleda trokutasto, a takođe ne dopušta da kovrdže pokažu svoj puni potencijal”, kaže ona za Bustle.

Samo zato što je to slojevita frizura ne znači da tvoja rutina oblikovanja mora biti zahtjevna. Streicher kaže da ovaj izgled najbolje djeluje s kovrdžama u prirodnom stilu. “To znači izlazak iz tuša uz minimalno dodirivanje i kretanje”, kaže ona. “Ovo smanjuje kovrdžanje i pomaže kovrdžama da se osuše uz prirodno razdvajanje i teksturu.” Da bi pomogla da se kovrdže zadrže, ona preporučuje nanošenje laganog proizvoda za oblikovanje kovrdža, poput Garnier Fructis Curl Sculpt regeneratora sa krem gelom ili Briogeo Curl Charisma Leave-In Defining Creme.

Getty Images/ Steve Granitz / Contributor

Amy Abramite, kreativna direktorica i stilistkinja u salonu Maxine u Chicagu, kaže da je kovrdžava kosa još jedan dobar izbor za one koji žele da imaju kraću frizuru. “Kovrdžava kosa slojevito ošišana ima faktor ‘it girl’, šiške i velike slojeve”, kaže ona. “Uvojci su slojevito ošišani kraće na tjemenu i nježno se sužavaju prema potiljku.” Za ovaj oblik, Abramite kaže da prihvatimo prirodnu teksturu (što znači da je sušenje na zraku u redu).

Getty Images/ Claudio Lavenia / Contributor

Veliki trend za proljeće 2021 je mullet ili popularna “fudbalerka”. Redway kaže da jako dobro djeluje na kovrdžavu kosu. Prema njenim riječima, stil zahtijeva nevjerovatno malo održavanja.

Nošenje zahtijeva više pripreme nego stajlinga. “Uvjerite se da će ono čime perete kosu poboljšati način na koji se frizura oblikuje”, kaže ona. “Volim šamponirati i urediti klijente pomoću Nexxus Therappe Ultimate Moisture šampona i regeneratora Humectress koji pomažu u zadržavanju vlage, prije oblikovanja.” Onima koji imaju uobičajene probleme sa uvojcima, ona preporučuje vezivanje kose ili korištenje šnala na vlažnoj kosi kako bi ukrotili tvrdoglave pramenove.

Getty Images/ Taylor Hill / Contributor

Josie Nevarez, stilistica salona Maxine u Chicagu, preporučuje isprobavanje dugog boba, što je stil koji ide do ramena. “Dodavanje dugih slojeva, stepenovanja i uokvirivanja, kovrdžavoj kosi može pomoći u kreiranju drugačijeg oblika”, kaže ona, dodajući da ju je lako oblikovati jer “još uvijek postoji određena dužina da uvojci kreiraju lijep oblik.”

Preporučuje češljanje kose nakon pranja, a zatim dodavanje proizvoda – poput Oribe Curl Gloss – dok je još mokra. “Gel dodajte u dijelovima, počevši od potiljka i podižući se prema gore”, kaže Nevarez. “Gužvajte i uvijajte lokne u hodu. Zatim, koristeći difuzor, osušite fenom na visokoj temperaturi, s malo podešavanja. Nikada ne četkajte uvojke kad se osuše.”

Getty Images/Rich Fury / Stringer

Još jedna preporuka Abramite je ono što ona naziva “kugla”, što je nešto kraća frizura. “Kugla uklanja neželjenu masu sa strana glave, ostavljajući uvojke bezbrižnim i zaigranim”, kaže ona. “Bočne strane su kraće ošišane da bi se bez problema oblikovale, a duže lokne na vrhu daju punoću i svestranost.”

Da bi oblikovala frizuru, preporučuje nanošenje pjene (poput Kerastase Mousse Bouffante) na uvojke na vrhu za punoću, a zatim sušenje fenom s difuzorom. “Oblikujte kovrdže uvijačem za dodatnu definiciju”, kaže ona.

Getty Images/ Gregg DeGuire / Contributor

Još jedan odabir Abramite je klasični pixie, za koji primjećuje da je sofisticirana i kratka frizura s malim održavanjem. “To je vrhunski stil, šik dizajn koji održava uvojke lijepim i urednim”, kaže ona.

Oblikovanje je jednostavno: “Na vlažnoj kosi preporučujem masiranje ulja na kosu i vlasište radi hidratacije i zdravog sjaja”, kaže ona. “Neka se kosa osuši na zraku prirodno.”

Slični članci

Pogledaj popularne frizure za sezonu proljeće/ljeto 2021.

Ultra magazin

Streetstyle kombinacije iz Milana i Pariza inspirisane Fashion Week-om

Ultra magazin

AVON istraživanje otkriva da je ključ ženske snage u dijeljenju iskustava

Ultra magazin