Ultra Inspirativno

Kraljica Engleske odbacila krzno

Engleska kraljica više neće nostiti krzno. Sva krzna koja posjeduje biće zamijenjena umjetnim krznom. Kraljičina lična savjetnica Angela Kelly, koja radi za kraljevsku porodicu već 25 godina, otkrila je promjenu u gardarobi u svojim novim memoarima “The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe.” “Ako njeno Veličanstvo treba da prisustvuje nekom događaju po veoma hladnom vremenu, od sada nadalje, grijaće je umjetno krzno”.
Foto. Wikimedia Commons

Britanski Vouge napominje da je krzno dugo vremena bio statusni simbol kraljevske porodice. Kraljica je na svoje krunisanje 1953. godine nosila ljubičasti ogrtač od baršuna sa krznom od hermelina. Taj ogrtač je koristila više od 60 godina u raznim prilikama, ali kraljičina garderoba sa vremenom se mijenjala.

Kelly je primjetila da je kraljičina upotreba krzna razljutila aktiviste. Pored toga, velika imena modne industrije kao Burberry, Belstaff i Versace izbacili su krzno iz svojih kolekcija. Zakon o uzgoju krzna iz 2000. godine zabranio je sve vrste uzgajanja krzna.

Foto: Wikimedia Commons

Aktivističke grupe su pozdravile kraljičinu odluku. “Oduševljeni smo da je kraljica zvanično prestala da koristi krzno. Odluka kraljice Elizabete da koristi umjetno krzno, savršeno odražava raspoloženje Britanske javnosti, velika većina prezire krzno”, rekla je Claire Bass, izvršna direkorica organizacije Humane Society International (HSI).

Claire Bass vjeruje, da HSI može da iskoristi momenat za zabranu prodaje krzna. “Odbacivanje krzna od strane kraljice Elizabete, šalje snažnu poruku da krzno nije u modi i da ne pripada Britaniji kao brendu. Ujedinjeno kraljevstvo je zabranilo uzgoj krzna prije skoro 20. godina, jer se smatralo preokrutnim, sada moramo da završimo posao i takođe zabranimo prodaju krzna. Pozivamo vladu da slijedi primjer Njenog veličanstva i da učini Britaniju, prvu zemlju na svijetu koja će zabraniti prodaju životinjskog krzna”.

 

Izvor: livekindly.co

Slični članci

25-minutni kućni trening sa vlastitom težinom

Ultra magazin

Preporuka za čitanje: “Moja omiljena supruga”

Ultra magazin

Trener muzičarke Adele otkriva motivacione savjete za mršavljenje

Ultra magazin