Ultra Zanimljivo

Koze prepoznaju emocije i privlače ih nasmijana i sretna lica

Niko ne voli tužno ili mrzovoljno lice, pa čak ni koze. Nedavna istraživanja su pokazala da su mnogo pametnije nego što smo mislili i da imaju sposobnost da razumiju ljudske izraze lica. U stanju su da razlikuju nesretna lica od nasmijanih koja ih privlače. 
Foto: © SendMeAlpacaSelfies / Reddit © K8terSan / Reddit

Naučnici su se uvijek pitali da li su životinje u stanju da “čitaju” ljudske izraze lica, a istraživači sa Univerziteta u Londonu su odlučili da saznaju da li je to istina. Otišli su na veliku farmu koza i pokazali su im dvije fotografije – jednu sa nasmijanim licem i drugu sa ljutim izrazom lica. Naučnici su bili veoma iznenađeni da su sve koze bile privučene fotografiji sa nasmijanim licem.

Foto: © septchouettes / Reddit © esraca / Twitter

Istraživanje koje je obavljeno u magazinu Royal Society Open Science tvrdi da su koze u stanju da prepoznaju i razumiju ljudske izraze lica. Tokom eksperimenta koze su puštene da lutaju slobodno i istražuju, i na kraju sve su se približile fotografijama na kojima je nasmijano lice.

Međutim, ovo je samo bilo moguće kada su fotografije sa sretnim licem stavljene na njihovu desnu stranu. Kada su postavljene na lijevu stranu, koze upošte nisu reagovale ni na jednu od njih. Ovo se može objasniti  činjenicom da koze koriste samo jednu stranu mozga za obradu informacija.

Foto:© rumbrave55 / Reddit

Naravno, koze nisu jedine životinje koje razumiju ljudske emocije. Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da psi takođe mogu da prepoznaju izraze lica njihovih vlasnika. Eksperiment je izveden na isti način i pokazao je da pse više privlače nasmijana lica.

Životinje misle da smo slađi kada se smijemo, zapamti to!

 

Izvor: brightside.me

Slični članci

Horoskop za vrijeme kućne izolacije – savjeti i preporuke astrologa

Ultra magazin

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Ultra magazin

Vodič za proljetno čišćenje doma

Ultra magazin