Ultra Inspirativno

Kostarika prva zemlja na svijetu bez plastike i ugljenika do 2021. godine!

Dok svijet nastoji da uspori globalno zagijavanje, Kostarika je na samom vrhu. Ona je posvećena zabrani svih ugljenika i plastike za jednokratnu upotrebu, tokom naredne dvije godine. 

Usred zabrinjavajućih izvještaja o klimatskim promjenama i rasprostranjenom globalnom zagrijavanju, postoji jedna zemlja koja zaštitu okoline, tretira baš kako treba. Kostarika ima velike planove – da bude prva zemlja na svijetu bez plastike i ugljenika do 2021. godine. Kostarika je najavila da će ukinuti plastiku za jednokratnu upotrebu 05. juna, i pokrenula nacionalnu strategiju za zamjenu plastike, materijalima koji se mogu reciklirati i topivi su u vodi.

Foto: theculturetrip

Zašto je jednokratna plastika tako loša? Plastičnoj kašiki koju koristiš 10 minuta da pojedeš ručak (da ne spominjemo plastične kese, slamke, poklopce, čaše i još mnogo toga) treba stotine godina da se raspadne, a okean se napuni sa 8 miliona tona plastike, svake godine.

Izvještaj Fondacije Elle MacArthur iz 2016. godine, predviđa da će do 2050. godine u okeanu biti više plastike nego ribe. Prema Ocean Conservancy, plastika je pronađena u 60% morskih ptica i u 100% vrsta morskih kornjača, koje plastiku slučajno zamijenjuju hranom. U prenesenom značenju: Ako jedeš ribu, možda jedeš plastiku.

Foto: theculturetrip

Kostarika je takođe obećala da će biti čista od plastike i ugljenika do 2021. godine. Da bi nacija bila neutralna na ugljenik, ona mora ukloniti iz okoline onoliko ugljenika, koliko i prizvodi. Ovo se djelimično može postići sađenjem drveća, a Kostarika je udvostručila svoju šumsku površinu sa 26% zemlje 1984. godine, na više od 52%  2017. godine, prema UN-u.

Nacija već živi u budućnosti koja je prihvatiljiva: 99 % potrošnje energije, dolazi iz obnovljivih izvora, kao što su energija vjetra i solarna energija. Nije čudo da je Kostarika, tako popularna destinacija za ekoturizam.

Tokom proteklih 150 godina, moderna industrija je pomogla da se povećaju emisije stakleničkih gasova na Zemlji, uključujući metan i ugljen dioksid, koji sprečavaju da toplota pobjegne iz atmosfere, što dovodi do globalnog zagrijavanja.

Foto: theculturetrip

Istraživanje objavljeno u januaru 2019. godine u časopisu Science, navodi da se okeani u prosjeku zagrijavaju 40% brže, nego što su u UN-u predviđali pet godina ranije, a temperature okeana nastavljaju rušiti rekorde. Okean apsorbuje više od 90 % toplote na Zemlji od povećanih gasova staklene bašte, pomažući da se smanji rast temperature na kopnu. Ali kako se okean zagrijava, on se širi, što dovodi do porasta nivoa mora, koji već ugrožava narode širom svijeta i jača razorne oluje i uragane. Morska stvorenja osjećaju uticaj temperaturnih promjena: Petina koralnih grebena planete, je umrlo u protekle tri godine.

Umjesto da se obaziru na mnoga upozorenja naučnika i ekologa širom svijeta, o stanju Zemlje i ubrzanom globalnom zagrijavanju, mnoge svjetske nacije suviše sporo reaguju. Očekuje se da će globalne emisije ugljenika porasti za 2,7 %, a ciljevi koje je zacrtalo 200 zemalja u Pariškom sporazumu iz 2015. godine o smanjenju emisija stakleničkih plinova, vjerovatno neće biti ispunjeni. Očekuje se da će se proizvodnja i potrošnja plastike udvostručiti u narednoj deceniji, što znači da će još više plastike preplaviti okeane, obale i divlje životinje.

Nadamo se da će ovaj pozitivan primjer Kostarike, slijediti i druge zemlje svijeta. Čuvajmo našu planetu!

 

Izvor: theculturetrip.com/blog

Slični članci

Pomozi drugom – popravi sebi dan

Ultra magazin

Prirodni načini da ojačaš svoj imunitet

Ultra magazin

Podrži 22. septembar – dan bez automobila!

Ultra magazin