Ultra Zanimljivo

Konstantni videopozivi iscrpljuju korisnike

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Sastanci putem Zooma ili Teamsa brži su i jednostavniji jer se učesnici ne moraju posebno pripremati ili ići na mjesto sastanka, ali ipak prema najnovijim istraživanjima uzrokuju druge probleme.

Foto Freepik

Iako videopozivi prije koronavirusa i rada od kuće mnogima nisu bili nepoznati, tek od marta prošle godine u mnogim su kompanijama postali svakodnevica. Nije teško zaključiti kako će se i jednom kada korona prođe, mnogi sastanci koji bi se prije odvijali uživo, odvijati online putem aplikacija poput Zooma, Meeta ili Teamsa.

No dok je takav način komunikacije brži i jednostavniji, česti online sastanci počeli su umarati mnoge korisnike, a s vremenom se čak proširio i naziv “Zoom zamor”. Naučnici sa Stanforda proveli su istraživanje s kojim su htjeli saznati kakav je psihološki uticaj brojnih video konferencija na psihološko stanje korisnika, te su otkrili četiri ključna elementa takvog zamora.

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Prvi element odnosi se na činjenicu što smo dugo vremena konstantno fokusirani na sliku na ekranu i intenzivan kontakt očima sa osobama koje razgovaramo online, što mnogima uzrokuje stres. Tokom sastanaka uživo, najviše se gleda govornik, dok će neki skrenuti pogled u prazno ili na ekran mobilnog telefona, no tokom video poziva svi učesnici konstantno gledaju sve ostale učesnike, koji su im prikazani na ekranu, a ne samo govornika. Dakle, čak i ako niste osoba koja ima riječ, osjećate da vas stalno neko gleda, što mnogima može biti stresno iskustvo. Takođe, ako je ekran na kojem je govornik povećan, može se činiti kao da vam je ta osoba preblizu, što takođe utiče na stres.

Drugi problem pri online konferencijama jeste što konstantno na ekranu vidite i sebe, što je u razgovoru s drugim ljudima neprirodno. Profesor Jeremy Bailenson sa Stanforda kaže da je to kao da vas neko u stvarnom svijetu konstantno prati noseći ogledalo kako biste se vidjeli dok razgovarate s drugima, što je prilično izluđujuće.

Treći faktor koji uzrokuje zamor pri video konferencijama odnosi se na činjenicu što korisnici konstantno moraju sjediti i biti u kadru fiksno postavljene kamere pa nemaju mogućnost kretanja kao pri razgovoru telefonom ili sastancima uživo. Kao četvrti problem naučnici su naglasili neverbalne znakove pri razgovoru, jer oni zahtijevaju veći napor korisnika tokom sastanka. Dok su takvi neverbalni znakovi u razgovoru uživo poput izraza lica i pokreta rukama prirodni, u video razgovorima oni se moraju dodatno naglašavati, čime se troši, kako se naglašava, “više mentalnih kalorija”, što dodatno iscrpljuje ljude.

Dobra vijest je da rješenje za taj Zoom zamor – postoji. Naučnici preporučuju da se tokom video razgovora ne koristi cijeli ekran, kako bi se smanjila lica govornika (ili se možemo malo udaljiti od računara), zatim preporučuju da se sakrije vaš prikaz na ekranu, kao i povremeno gašenje videa kako bi se korisnici mogli malo prošetati po prostoriji tokom sastanka, bez da ih vide drugi učesnici sastanka.

 

Izvor: TechSpot 

Slični članci

10 uobičajenih mitova o psima: tačno ili netačno?

Ultra magazin

Kako znamo kad se nekome dopadamo?

Ultra magazin

Pet razloga da nabaviš srećni bambus

Ultra magazin