Ultra Zanimljivo

Koliko često je potrebno prati kosu?

Internet je prepun savjeta kako pravilno prati kosu – sa balzamom, sa kokosovim uljem, ne koristiti ništa, i tako dalje. Postoji mišljenje da je kosu potrebno prati svaki dan, kako bi pravilno održavali ličnu higijenu. To i nije baš istina; mnogi šamponi su preagresivni i štetno djeluju na tjeme i njegova prirodna ulja. Ne samo da ne zvuči dobro, već može i da ošteti kosu tako da izgleda krto i oštećeno.

Getty Images

Naravno, postoji i druga krajnost, koja kaže da je kosu najbolje ne dirati. Treba da je ostavimo dovoljno dugo  i kosa će postići balans, izgledaće mekano, neumašćeno i zdravo, a sve to bez šampona. Kako bi ti bilo lakše da odlučiš šta je ispravno, donosimo ti mišljenja stručnjaka koliko često je potrebno prati kosu.

Istina je da ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje. Frizeri se slažu da, ne samo da svi imamo drugačiju teksturu, debljinu i dužinu kose, već i razlike u zdravlju tjemena, koliko često se kosa masti, a to su važni faktori koje treba uzeti u obzir. Obzirom da ne možemo znati šta je najbolje za kosu dok ne probamo, moramo se držati izabrane rutine najmanje mjesec dana, kako bi znali da li su proizvodi koje smo izabrali pogodni za kosu.

Getty Images

Dosta toga zavisi i od načina života koji vodiš. Na primjer, ako redovno vježbaš potrebno je da češće pereš kosu. Ako pušiš naravno da ćeš željeti da se riješiš neugodnog mirisa dima i tako dalje. Ako ne radiš ništa od ovoga naravno da ćeš kosu prati rijeđe. Ono što nam se svima dešava sa godinama je da kosa postaje suvlja, u tom slučaju pranje i nije toliko važno, ali redovno stavljanje maski i pakovanja jeste.

Koliko nas potroši veliku količinu novca na proizvode, koji obećavaju da će kosi dati dodatnu količinu prirodnog, biljnog, organskog ili esencijalnog ulja. U suštini ulje koje naše tjeme prirodno proizvodi je apsolutno najboljii proizvod koji možeš staviti na kosu, slažu se frizeri. Biološki je najmjenjeno samo tebi, pa bilo koji šampon ili balzam koji je zamišljen da se riješi tog ulja ne bi trebao da ima mjesto u tvom kupatilu.

Getty Images

Razne vrste sulfata se nalaze u većini šampona i balzama kao tenzidi koji privlače prljavštinu i ulje, izvlače ih iz tjemena i na taj način kosa i tjeme budu čisti. Naravno sulfati ne mogu da znaju da li izvlače dobra prirodna ulja sa tjemena ili prljavštiu koju ne želite na glavi što znači da su često previše efektni. A posebno su agresivni prema bojenoj kosi, jer mogu da izvuku boju i pigmente. Tako da sljedeći put kada kreneš u potragu za novim šamponom potrudi se da potražiš onaj bez sulfata.

Getty Images

Uzimajući u obzir sve savjete, pretpostavimo da si neko ko ima tanku kosu koja se masti i često vježbaš. Umjesto da pereš kosu šamponom svaki put kada se tuširaš frizeri savjetuju “lažno” pranje kose. Pokvasi pramenove i masiraj tjeme sa vrhovima prstiju. Šampon je taj koji šteti kosi, a ne voda. U većini slučajeva ćeš moći da ukloniš većinu suvišnog znoja, ulja i masti ,, ali ne i svaku molekulu dobrog ulja sa rigoroznim ispiranjem”. I uvijek slobodno stavi balzam, i to od sredine prema dole, što će takođe pomoći da kosa bude čista i mirisna.

 

Izvor: elle.com

Slični članci

Svjetski poznati brend kafe “Starbucks” u Mercatoru!

Ultra magazin

Kako da zaustaviš migrenu u roku od nekoliko minuta?

Ultra magazin

Jesi li ti među 5 najvećih radoholičara zodijaka?

Ultra magazin