Ultra Ukusno

Kolačići u obliku planinskih vrhova

Ove poslastice s čokoladom bez brašna izgledaju kao male planine prekrivene snijegom. Napravljene su od mješavine badema, kokosa i čokolade, bez glutena, ali bogatog okusa.

Foto: eatingwell

Sastojci

  • 1 ¼ šolje usitnjenog nezaslađenog kokosa
  • 1 šolja suhoprženih badema
  • ½ šolje granuliranog šećera
  • 2 kašike nezaslađenog kakao praha
  • ¼ kašike cimeta ili muškatnog oraščića
  • ½ kašičice soli
  • 1/3 šolje nascjeckane tamne čokolade
  • 3 velika bjelanjka, lagano istučena
  • 2 kašike šećera u prahu

Priprema

Rernu zagrijati na 180°C, a lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.

U blender za hranu staviti kokos, bademe, granulirani šećer, kakao, cimet ili muškatni orašćić i so. Miješati dok se orašasti plodovi ne usitne. Dodati nasjeckanu čokoladu. Postepeno dodati bjelance i miješati dok tijesto ne postane homogena smjesa.

Mjera za jedan kolačić neka budu dvije kašike tijesta. Smjesu oblikovati u trogao, odnosno ravnu piramidu i staviti na lim za pečenje, ostavljajući 2 cm između kolačića.

Kolačiće peći dok se ne stvrdnu i lako se odvoje od papira za pečenje – oko 22 do 25 minuta. Ostaviti kolačiće da se potpuno ohlade, oko pola sata.

Neposredno prije posluživanja, kolačiće posuti šećerom u prahu.

 

Izvor: eatingwell.com

Slični članci

Slasni čips od tikvica sa parmezanom!

Ultra magazin

Hrskava Focaccia prilog za svako jelo!

Ultra magazin

8 namirnica koje će ti pomoći tokom PMS-a i menstrualnog ciklusa

Ultra magazin