U voćnim salatama kivi je klasika, ali lako ćeš ga iskoristiti i ako ga izmiksaš sa drugim omiljenim voćem ili povrćem u smoothie-u. Slasno zimsko voće, koje sadrži samo 60 kalorija na 100 grama obiluje vlaknima, koja održavaju zdrav probavni sistem. Neka kivi čini tvoju ishranu, bar nekoliko puta nedjeljno.

Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrži, kivi ima čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam. Za pripremu jela s kivijem izbjegavaj one koji su sasvim tvrdi na dodir, jer nisu dovoljno zreli. S obzirom na to da dozrijevaju stajanjem na sobnoj temperaturi, možeš i pričekati nekoliko dana, dok ne postanu slatki i sočni.
Kivi je prava riznica vitamina C, koji se preporučuje za jači imunitet, te borbu protiv prehlade i gripe. Na 100 grama, kivi sadrži čak 150% preporučene dnevne količine.
Kivi je dobar izvor kalijuma, koji nam je neophodan za život. Sportistima se posebno preporučuje da jedu hranu bogatu kalijumom, kako bi se elektroliti vratili u ravnotežu nakon vježbanja. Sadrži enzime koji razgrađuje proteine u aminokiseline, a imaju i laksativno djelovanje, pa potiču rad crijeva i vraćaju ih u ravnotežu.

Antioksidansi iz kivija štite organizam od razvoja raznih oblika tumora.
Zbog ubrzanog načina života, stresa i nepravilne ishrane brojni ljudi imaju blago ili vrlo kiselo stanje organizma, što izaziva brojne bolesti. Kisele namirnice poput kivija ili limuna, ne doprinose kiselosti nego poželjnoj pH-vrijednosti. Zato se kivi preporučuje kao blagotvorno voće, zahvaljujući kojem se organizam vraća u „zonu“, odnosno kao zaštita od raka i štetnih promjena na koži.
Osim mrkve i kivi pozitivno utiče na zdravlje očiju zahvaljujući luteinu i zeaksantinu, moćnim karotenoidima koji štite mrežnicu i leću od oštećenja. Čuvari očiju sprečavaju rizik od nastanka mrene i makularne degeneracije.