Ultra Ukusno

Kivi je idealan za skidanje kilograma i jačanje imuniteta!

IuteCredit
IuteCredit

U voćnim salatama kivi je klasika, ali lako ćeš ga iskoristiti i ako ga izmiksaš sa drugim omiljenim voćem ili povrćem u smoothie-u. Slasno zimsko voće, koje sadrži samo 60 kalorija na 100 grama obiluje vlaknima, koja održavaju zdrav probavni sistem. Neka kivi čini tvoju ishranu, bar nekoliko puta nedjeljno. 

Foto Tasty

Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrži, kivi ima čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam. Za pripremu jela s kivijem izbjegavaj one koji su sasvim tvrdi na dodir, jer nisu dovoljno zreli. S obzirom na to da dozrijevaju stajanjem na sobnoj temperaturi, možeš i pričekati nekoliko dana, dok ne postanu slatki i sočni.

Kivi je prava riznica vitamina C, koji se preporučuje za jači imunitet, te borbu protiv prehlade i gripe. Na 100 grama, kivi sadrži čak 150% preporučene dnevne količine.

IuteCredit
IuteCredit

Kivi je dobar izvor kalijuma, koji nam je neophodan za život. Sportistima se posebno preporučuje da jedu hranu bogatu kalijumom, kako bi se elektroliti vratili u ravnotežu nakon vježbanja. Sadrži enzime koji razgrađuje proteine u aminokiseline, a imaju i laksativno djelovanje, pa potiču rad crijeva i vraćaju ih u ravnotežu.

Foto Tasty Food

Antioksidansi iz kivija štite organizam od razvoja raznih oblika tumora.

Zbog ubrzanog načina života, stresa i nepravilne ishrane brojni ljudi imaju blago ili vrlo kiselo stanje organizma, što izaziva brojne bolesti. Kisele namirnice poput kivija ili limuna, ne doprinose kiselosti nego poželjnoj pH-vrijednosti. Zato se kivi preporučuje kao blagotvorno voće, zahvaljujući kojem se organizam vraća u „zonu“, odnosno kao zaštita od raka i štetnih promjena na koži.

Osim mrkve i kivi pozitivno utiče na zdravlje očiju zahvaljujući luteinu i zeaksantinu, moćnim karotenoidima koji štite mrežnicu i leću od oštećenja. Čuvari očiju sprečavaju rizik od nastanka mrene i makularne degeneracije.

Slični članci

Domaći sladoled, idealan za početak ljeta!

Ultra magazin

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Ultra magazin

Top 4 namirnice za bolje funkcionisanje mozga i pamćenje!

Ultra magazin