Ultra Kreativno

Kesice od čipsa pretvorili u vreće za spavanje namijenjene beskućnicima

IuteCredit
IuteCredit

Kesice čipsa se ne mogu reciklirati, barem ne one obložene folijom. Ali, to ne znači da su neupotrebljive i da nakon što pojedemo čips iz njih, se nužno moraju baciti. Potrebno je samo malo kreativnosti i moguće im je dati drugu primjenu. To je pokazala Britanka Pet Huston.

Foto: core77

Kesice su napravljene od aluminijuma laminiranog polipropilenom, ali ne postoji uobičajeni način odvajanja materijala, iako se mogu pojedinačno reciklirati. Kao rezultat toga, one najčešće idu ravno u smeće.

Huston je ipak došla na zanimljivu ideju nakon što je razmislila o svojstvima svakog materijala pojedinačno.

IuteCredit
IuteCredit

Polipropilen je vodootporan, a aluminijumska folija odbija toplotu. Ona je zaključila da se kese čipsa mogu koristiti za izradu vreća za spavanje, u kojima je posmatrala lokalne beskućnike kako spavaju. Kao dobrovoljac u lokalnoj zadruzi za beskućnike, često se susretala sa manjkom pokrivača za one bez doma.

Zatim je razvila metodu proizvodnje. Potrebno je kese razrezati, oprati, a zatim ih spojiti tako što peglom pređe preko njih. Potrebno je ispeglati kako sa spoljašnje, tako i sa unutrašnje strane kese, koja je napravljena od folije.

Foto: core77

Uz jednostavan postupak, za koji je potrebno nekoliko sati, naprave se funkcionalne vreće koje tokom zimskih dana ostvaruju svoj puni potencijal.

Smatrajući da je njen prototip uspješan, ona je pokrenula „Crisp Packet“ volonterski projekat zajednice u kojoj živi, sa željom da što više građana širom zemlje pomogne u preradi i učine dobro djelo. Napravljene vreće se nakon toga dijele beskućnicima.

 

Izvor: core77.com

Slični članci

4 najbolje boje za tvoju spavaću sobu

Ultra magazin

Botto je robot koji stvara umjetnička djela, a zaradio je i prvi milion

Ultra magazin

Umjetnik stvara nevjerovatne skultpure od papira

Ultra magazin