Ultra Moderno

Kaputi inspirisani poznatim filmskim ulogama

Harper’s Bazaar sastavio je listu filmova u kojima glavnu ulogu “igra” savršen kaput. 

Način na koji glumac gestikulira i ono što nosi na sebi može itekako pomoći u oživljavanju filmskog karaktera. Kao rezultat toga, vidimo se u njihovoj odjeći, inspirišemo se njihovim kombinacijama, nastojimo odražavati njihove stavove u stvarnom svijetu.

DESIGN BY INGRID FRAHM

Casablanca
Godina: 1942

MICHAEL OCHS ARCHIVES

Baloner je imao glavnu ulogu u brojnim filmovima kroz istoriju, od Foreign Affair (1948) do Kill Bill (2003). No, vjerovatno je njegov najznačajniji prikaz nastupio ranije, kada ga je opušteni, umiljati lik Humphreyja Bogarta, Rick Blaine, nosio u filmu Casablanca. Blaine je bio čovjek koji je govorio vrlo malo; pustio je da svojim gestama i odjećom izrazi svoja mišljenja. A njegov kaput Burberry zasigurno je odražavao i njegovu skromnost i tajnovitost.

Burberry

Butterfield 8
Godina: 1960

ARCHIVE PHOTOS

Lik Elizabeth Taylor, Gloria Wandrous, u ovom filmu ima aferu s Westonom Liggettom, bogatim oženjenim rukovodiocem. Nakon svađe, ona ukrade kaput od nerca koji pripada njegovoj ženi. Ali kaput koji se našao na ovoj listi je krem kaput od kašmira s krznenim okovratnikom koji nosi na početku melodrame.

Françoise

Breakfast at Tiffany’s
Godina: 1961

COURTESY EVERETT COLLECTION

Nijedan stilski pregled filmova nije potpun bez spominjanja filma Doručak kod Tifanija. U filmu Audrey Hepburn nosi narandžasti kaput koji je dizajnirao Hubert de Givenchy.

Givenchy

Belle de Jour
Godina: 1967

COURTESY

Belle du Jour je virtuelna revija kaputa – sve ih je dizajnirao Yves Saint Laurent. Catherine Deneuve (dugogodišnja muza dizajnera) glumi Séverine Serizy, mladu domaćicu koja svoje seksualne fantazije ispunjava kao prostitutka visoke klase.

Saint Laurent

Funny Girl
Godina: 1968

COLAIMAGES / ALAMY STOCK PHOTO

U prvoj filmskoj ulozi Barbra Streisand glumi Fanny Brice, pjevačicu zvučnog glasa koja pokušava da uspije na velikoj sceni. A evolucija kroz koju lik prolazi – od žilave smiješne djevojke iz Brooklyna u mornarskoj haljini do glamuroznog headlinera u kaputu s leopard printom – preslikava se u njenom odabiru stila kroz mjuzikl.

Yves Salomon

Out of Sight
Godina: 1998

Universal Pictures

Film o policajki i pljačkašu koji je režirao Steven Soderbergh, sa svojom zvjezdanom glumačkom postavom (Jennifer Lopez, George Clooney) prikazuje zvijezde odjevene u najfinije stilove kasnih 90-ih. Lopezov lik, Karen Sisco, zaslužuje većinu pohvala – od pletenina u zemljanim tonovima do uskih suknji s prorezima, te  najmoćniji kožni kaput – njen ormar virtuelna je vremenska kapsula najboljih trendova u toj deceniji.

Remain

The Royal Tenenbaums
Godina: 2001

©BUENA VISTA PICTURES/COURTESY EVERETT COLLECTION

Svijet režisera Wesa Andersona obilježen je neobičnošću, duhovitošću i stilom. Od njegovih filmova neki su ekscentričniji, drugi pametniji, ali nijedan ne odiše većim stilom od The Royal Tenenbaums. A lik koji se izdvaja je Margot Tenenbaum (Gwyneth Paltrow), jedina kćerka otkačene porodice genijalaca.

Stand Studio

The Devil Wears Prada
Godina: 2006

©20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Đavo nosi Pradu? Na listi o stilskim filmovima? Nije revolucionarno. To je sigurno film koji zaljubljenici u modu i poznavaoci mode mogu doslovno recitovati. U rom-com filmu Anne Hathaway glumi Andreu Sachs,  koja je karijeru započela u glamuroznom modnom časopisu. Njen prvi dan ne započinje dobro: školuje je šefica Miranda Priestly (glumi je Meryl Streep bez napora) o “milionima dolara i bezbroj poslova” koji čine industriju. Andrea nauči svoju lekciju i – u onom što je možda najveći primjer makeovera – prikazuje paradu dizajnerskih komada ravno iz modnog ormara. Najupečatljiviji komad? Bijeli vuneni kaput.

Joseph

The Photograph
Godina: 2020

UNIVERSAL PICTURES/COURTESY EVERETT COLLECTION

U filmu The Photograph, Mae Morton (glumi je Issa Rae) pomoćnica je muzejske kustosice, koja je šik, razumna i sramežljiva. Njen ormar – kaputi s uzorkom, luksuzno pleteni džemperi, haljine jarkih boja – pokazuje složenost njenog karaktera na način na koji dijalog to ne čini.

Sea

 

Slični članci

Zendaya novo lice Valentina

Ultra magazin

Saznaj koji je omiljeni brend trenera iz okoline

Ultra magazin

Jennifer Lopez otkriva proizvode u novoj liniji za njegu kože JLo Beauty

Ultra magazin