Ultra Moderno

Kako zaštiti kožu lica i tijela tokom ljeta

IuteCredit
IuteCredit

Ljeti volimo da uživamo na plaži ili pored bazena, i da upijamo zrake sunce. Volimo preplanuli ten, jer nam se čini da uz njega sve ljepše stoji. Pravi ljetnji izgled se ne postiže bez preplanulog tena. Ali, ono na šta treba da obratimo pažnju je njega i zaštita naše kože.

zaštita kože ljeti
Foto: freepik

Kako zaštiti kožu tijela i lica tokom ljeta?

Krema sa zaštitnim faktorom

Ono čega obično nismo svjesni je da UV zraci dopiru do kože i kad je oblačno, i kad smo u hladu, ali i u vodi. Prva i osnovna zaštita je svakako krema sa zaštitnim faktorom. Ono u čemu obično griješimo je njeno nanošenje. Kremu treba da nanosimo 20 minuta prije izlaganja suncu u debljem sloju. Nanošenje treba ponavljati svaka 2 sata ukoliko se znojimo i ulazimo u vodu.

IuteCredit
IuteCredit

Stručnjaci preporučuju da zaštitni faktor bude najmanje 15. Za boravak na  moru vodootporne kremu su najbolji izbor. Kod nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom nikako ne zaboravljaj lice. Ono najlakše i najbrže gori, pogotovo u vodi. Takođe, usne često zaboravljamo, a koža na njima je jako osjetljiva.

Krema je obavezna tokom čitavog ljeta, bez obzira na to da li ideš na posao ili plažu.

Prikladna odjeća

U zaštiti od štetnih sunčevih zraka, saveznik nam je i odjeća. Najbolja opcija je široka, prozračna odjeća od prirodnih materijala. Neka to obavezno budu svjetliji materijali jer gusta i tamna tkanina privlači UV zrake.

Veliki šešir i naočale će zaštititi tvoje lice.

zaštita kože od sunca
Foto: freepik
Biraj vrijeme za sunčanje

Ako si pravi ljubitelj sunčanja ili ti koža teže tamni, u iskušenju si da cijeli dan provedeš na plaži. To, ipak, nije dobra stvar za tvoju kožu. Osim trenutnih opekotina koje mogu da nastanu, godine ovakvog sunčanja mogu da učine da ti koža prijevremeno ostari.

Sunce treba izbjegavati između 10 i 17 časova kada je ono najjače i najštetnije.

Suncobran, prirodni hlad, šator

Dobro je imati zaštitu u obliku prirodnog hlada, suncobrana, šatora i slično, ali ne oslanjaj se mnogo samo na ovo. Ništa od ovoga nije dovoljna zaštita. I dalje ti je potrebna krema sa zaštitnim faktorom.

Konzumiraj hranu bogatu karotenoidima

Hrana bogata karotenoidima (crveno, žuto i narandžasto voće i povrće) jača prirodnu odbranu kože od štetnih uticaja sunca. Slobodno uživaj u svježem paradajzu, mrkvi, lubenicama, višnjama… Dobro je za tvoju kožu!

Slični članci

Može li nošenje određenih boja poboljšati naše raspoloženje?

Ultra magazin

Bronzani ljetnji izgled sa potpisom brenda Catrice

Ultra magazin

Dezodorans ili antiperspirant? Prednosti i mane.

Ultra magazin