Ultra Kreativno

Kako urediti svoje dvorište za proljeće?

IuteCredit
IuteCredit

Sa dolaskom toplijeg vremena većinu svog dana provodimo vani. Ukoliko imaš dvorište, iskoristi lijepe dane da ga urediš i napraviš svoju oazu mira u kojoj ćeš uživati cijelo ljeto. Dvorište ljeti je idealno mjesto za druženje sa porodicom i prijateljima.

uređenje dvorišta
Foto: unsplash.com

Donosimo ti odlične i jednostavne ideje kako da urediš dvorište ovog proljeća.

Napravi kutak za druženje

Ukoliko još uvijek nemaš vrtnu garnituru počni od nabavke iste. Oblik, stil i materijal garniture zavise od stila u kom želiš da tvoje dvorište bude uređeno. Takođe, obrati pažnju na to da li garnituru postavljaš na travu, beton, ili neku drugu podlogu.

IuteCredit
IuteCredit

Ova garnitura može biti i po principu “uradi sam”, od drveta, paleta, nekog starog namještaja i slično. Sve zavisi od tvoje kreativnosti.

garnitura jza dvorište
Instagram/thepatiochic
Dodaj vodeni element

Fontane su dosta skupe i nisu jednostavne za održavanje. Možeš da napraviš mini jezerce koje ne zahtijeva mnogo prostora, vode, niti održavanja. Vodeni element će upotpuniti strukturu tvog dvorišta, a poznato je da svi volimo ljeti provoditi vrijeme uz vodu i da nas ona smiruje.

Jedan od najlakših načina da napraviš jezerce je da iskoristiš staru auto gumu, što veću – to bolje, ili više njih. Kamenje će ti pomoći da dekorišeš okvir svog jezerceta.

dvorište
Instagram/karins_natur_liebe
Vertikalni vrtovi

Svoje cvijeće ili druge dekorativne biljke možeš okačiti vertikalno na ogradu, zid ili posebno napravljene police za to. Posljednjih godina, vertikalni vrtovi su poseban hit i u velikim gradovima, jer ne zauzimaju mnogo prostora kao standardni vrtovi.

I ovdje ti mogu pomoći palete ili ljestve, dijelovi ograde i sl.

vertikalni vrt
Instagram/fcglandscaping
Mreže za spavanje, ljuljaške, hemok

Ako u dvorištu imaš drveće, iskoristi ga da okačiš mrežu za spavanje ili ljuljašku. Ovi dodaci, osim što fenomenalno izgledaju, odlični su za odmor. Ako u dvorištu borave najmlađi, ljuljaška je neizostavna. Najbolja pozicija mreže je svakako hlad.

mreže u dvorištu
Instagram/ insipirationformoms
Staze

Ako voliš da ti dvorište izgleda uredno, postavi stazice po kojima ćeš hodati i tako definiši strukturu svog dvorišta, i odredi mjesto svakom elementu. Staze mogu biti od različitih materijala: drveta, kamenčića, betonskih pločica. Oko staze može biti cvijeće ili neko drugo ukrasno bilje, zanimljive svjetiljke, grmovi itd.

staza dvorište
Instagram/wibislandhausgarten

Slični članci

Umjetnica ilustruje svoje trudničko putovanje, da nikad ne zaboravi te trenutke

Ultra magazin

Zašto nije lako biti influenser?

Ultra magazin

JYSK je krenuo u najveću globalnu kampanju za zapošljavanje

Ultra magazin