Ultra Ukusno

Kako se pravi originalni švajcarski sir ementaler

Proizvodnja ovog sira započela je na području doline Emme, istočno od grada Berna prije više od 200 godina. Ovo brdovito područje je pogodno za ispašu stoke, pa se u regiji godišnje proizvede 17 700 tona ementalera od strane 150 porodičnih mljekara.
Youtube/Insider

Ementaler se proizvodi u mnogim regijama Švajcarske: Aargau, Bern, Glarus, Lucerne, St. Gallen, a Evropska Unija je ovim područjima 2002. godine dodijelila AOP zaštitu, za šta su morali ispuniti mnoge kriterijume. Mlijeko za izradu sira mora biti sa farmi koje su udaljene manje od 20 kilometara od mjesta proizvodnje, i to mora biti neobrađeno mlijeko.

A znaš li kako nastaju svjetski poznate rupe? One se dobijaju reakcijom bakterija. Nakon mjesec dana čuvanja, soj bakterija troši mliječnu kiselinu i oslobađa ugljen dioksid. Ovi mjehurići ostaju u kori sira i formiraju rupe (poznate još i kao oči).

Veličina ementaler „točka“ je strogo regulisana, prečnik mora biti od 80 do 100 centimetara. Minimalno može imati 75, a maksimalno 120 kilograma. Za kilogram sira koji se proizvodi u ovim predjelima Švajcarske potrebno je izdvojiti 19 franaka, odnosno 19 dolara, pa bi jedan točak mogao koštati više od 1900 dolara.

Cijeli proces dobijanja najpoznatijeg sira možeš pogledati u videu:

Čak 95% sireva koji se prodaju sa etiketom ementaler su u stvari lažni i kopije poznatog švajcarskog sira. Brend Emmentaler Švajcarska se aktivno bori protiv mnogobrojnih kopija sira.

 

Izvor: insider.com

Slični članci

Probaj ovaj sendvič sladoled!

Ultra magazin

Zdrave energetske kuglice od čokolade i lješnjaka

Ultra magazin

Osvježavajući zdravi sladoled!

Ultra magazin