Ultra Inspirativno

Kako je Vlašić postao omiljena bh. turistička destinacija

Zatvorene granice, propali planovi za godišnje odmore i nestabilna ekonomska situacija, sve je to uzrokovalo da se u 2020. godini veliki broj građana Bosne i Hercegovine okrene ka unutrašnjosti zemlje i tu pronađe idealne destinacije za odmor. Zahvaljujući sjajnim smještajnim kapacitetima, ugodnoj klimi koja pogoduje svim slojevima stanovništva i stazama koje svake zimske sezone privlače sve veći broj ljubitelja zimskih sportova, Vlašić se pozicionirao na samom vrhu bh. turističke ponude.

Turisti već godinama odsjedaju u Hotelu Sunce Vlašić i Hotelu Blanca Resort & Spa, i to ne bez razloga. Iako Vlašić nudi i druge smještajne objekte, ova dva hotela privlače turiste iz cijelog svijeta koji dolaze i vraćaju se ubrzo nakon prvog susreta sa bh. planinom. To je rezultat konstantnog unapređenja turističke ponude, u skladu sa zahtjevima tržišta. Tako je i ova ljetna sezona na Vlašiću započela sa novitetima.

Zora “obojenog sporta”

Onaj najznačaniji su tri paintball terena koja u posljednja dva mjeseca privlače veliki broj znatiželjnika, ali i aktivnih paintball igrača. Dva otvorena terena poprilično su različita izgledom i veličinom – najmanji teren nalazi se u neposrednoj blizini Hotela Sunce Vlašić i savršen je za brze obračune timova. Novitet je šumski poligon do kojeg svi takmičari dolaze šetnjom ili quad vozilima, u skladu od paintball ponude koju izaberu. Najveće oduševljenje izaziva zatvoreni poligon, smješten unutar stare zgrade hotela Babanovac. Posebno pripremljen za bliske susrete prsa o prsa, poligon unutar hotela Babanovac izaziva jako mnogo uzbuđenja upravo zbog svoje strukture i klaustrofobičnih soba i hodnika. Pored kompletne paintball opreme koja se iznajmljuje na licu mjesta, voditeljski tim okupljen u klub Paintball Vlašić predstavlja stručno osoblje koje svima koji prvi put igraju paintball može pružiti korisne savjete. Krajnji cilj je popularizacija kompetitivnog sporta, koji bi već od naredne sezone mogao imati i profesionalne turnire na Vlašiću.

Vlašić – planina na kojoj ljubiteljima sporta sija Sunce

Hotel Sunce Vlašić je raj za ljubitelje aktivnog turizma. Akcenat na sportske aktivnosti shvataju  ozbiljno. Pored električnih bicikala i quadova koji su dio određenih turističkih paketa ili se mogu iznajmiti odvojeno, Hotel Sunce Vlašić posjeduje i zatvoreni bazen u sklopu svoje wellness & spa zone. Istinski dragulj u kruni vlašićkog turizma je i sportski kompleks Hotela Sunce Vlašić. Odmah do potpuno opremljene zatvorene sportske dvorane nalaze se otvoreni košarkaški tereni i fudbalski teren sa umjetnom travom koji je izgrađen po pravilima navedenim u regulatornim dokumentima UEFA-e, kako bi zadovoljio sve standarde krovne evropske fudbalske organizacije. Upravo je kvalitet ovog terena koji je dostupan kako rekreativcima, tako i profesionalnim sportistima, dovoljno jak razlog da mnogi fudbalski klubovi svoje pripreme obavljaju na Vlašiću.

U junu i julu su, između ostalih, na Vlašiću pripreme održali sarajevski Olimpik i tuzlanska Sloboda, a proslavljeni rukometaš Jasmin Mrkonja je u sportskom kompleksu Hotela Vlašić održao deveti po redu HTC rukometni kamp za mlade rukometašice i rukometaše.

Hotel Sunce Vlašić će u septembru biti i domaćin Lotus Joga Festa, trodnevnog festivala joge i zdravog načina života na kojem će sve učesnice i učesnici imati pristup na više od 20 različitih tradicionalnih i modernih joga sesija koje će voditi renomirani bh. učitelji.

Vrhunski odmor u Lhotseu

Lhotse na tibetanskom znači Južni vrh. Iako je sa 8516 metara “tek” četvrti vrh svijeta, istoimeni wellness centar Mont Lhotse je wellness izbor broj 1 za one koji borave u Hotelu Blanca Resort & Spa, ali i goste koji planski posjećuju Vlašić upravo zbog sadržaja wellness centra.

Zatvoreni bazen, četiri vrste sauna (uključujući infrared saunu u kojoj mogu uživati oni sa kardiovaskularnim problemima), kao i različite vrste masaža i kozmetičkih tretmana omogućavaju svakome potpuno opuštanje, ali i dubinsku rehabilitaciju. Svjedoci tome su mnogobrojni profesionalni sportisti koji u Mont Lhotse stižu iz preventivnih i posttraumatskih razloga.

Hotel Blanca Resort & Spa je idealno mjesto za porodice zbog uređene infrastrukture koja uključuje i dječiju igraonicu Mont Pinatubo, ali i mlade, tek vjenčane parove koji svoj medeni mjesec mogu provesti u prostranim Delux Suite apartmanima koji predstavljaju vrh smještajne ponude ne samo Hotela Blanca Resort & Spa, već i samog Vlašića.

Nadolazeća jesenja i zimska sezona predstavljaju nove izazove za turističke snage Vlašića sa kojima se one rado hvataju ukoštac. Planira se više svega – više sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja, uz obavezno poštivanje svih sadašnjih i budućih preventivnih mjera.

Slični članci

Zašto hodanje? Zato što vježbanje ne mora da bude komplikovano!

Ultra magazin

Znaš li šta je esencijalno za sve preduzetnike?

Ultra magazin

7 savjeta za stvaranje dublje veze sa partnerom/partnerkom

Ultra magazin