Ultra Popularno

Kako je “Another Round” postao “feel good” film godine?

IuteCredit
IuteCredit

Kako je, zapravo, egzistencijalni film na danskom jeziku sa tematikom “pijem da zaboravim” završio kao jedan od “feel good” filmova godine?

Henrik Ohsten

Dio odgovora je da se mračna komedija Another Round, režisera Thomasa Vinterberga, u kojoj glumi Mads Mikkelsen, takođe bavi preispitivanjem poznatog i ponovnim otkrivanjem nečijeg joie de vivre. U filmu, četvorica muškaraca koji prolaze kroz različite faze krize srednjih godina pokušavaju eksperiment – inspirisan poznatim funkcionalnim alkoholičarima poput Hemingwaya i Churchilla – kako bi vidjeli hoće li im malo pića iz dana u dan prodrmati život. U početku vide prednosti kako u svom profesionalnom životu tako i u svojim porodičnim odnosima. Ali stvari ubrzo izmiču kontroli.

Film bilježi našu kolektivnu čežnju za druželjubivošću – dobre dane opijenog druženja s prijateljima i strancima, smijanja i pjevanja.

IuteCredit
IuteCredit

Sljedećeg vikenda film će se boriti za Oscara za najbolji strani film, s Vinterbergom kao kandidatom za najboljeg režisera. 51-godišnji filmaš nazdravio je svojim nominacijama “šampanjcem, kafom i odličnim sirom”. Uostalom, on je prvi danski režiser koji je dobio nominaciju za Oscara.

Henrik Ohsten

Another Round je navodno oda radosti i pogibiji ispijanja prevelike količine alkohola, ali zapravo je pokušaj izbacivanja iz statusa quo, bez obzira na stimulans. “Nadam se da je ovaj film u kontaktu s dubljim razgovorom nego samo sa količinom ili načinom pijenja”, kaže Vinterberg. „To je bitka protiv mjerenja, vrednovanja, ocjenjivanja i življenja vrlo kontrolisanog života. Ljudski život se sveo na postizanje rezultata i poređenje.”

Uvidio je efekte svega toga na vlastitoj kćeri tinejdžerki, koje je nazvao “vrlo zastrašujućima”. “Ako pogledate istraživanja danske omladinske kulture, oni se istorijski osjećaju loše prema sebi.” Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine otkrio je da su danski petnaestogodišnjaci konzumirali alkohol gotovo dvostruko više od evropskog prosjeka. „Osjećaju se ružno, osjećaju se nesposobno. Mislim da je to povezano sa životom u društvu u kojem moraš postizati rezultate.”

Kaže da je Another Round reakcija na ove stvari; “Pobuna za nekontrolisane.” „Alkohol za mnoge ljude predstavlja ulazna vrata nekontrolisanog“, kaže on.

Režiser je film zamislio s Mikkelsenom i još trojicom glavnih glumaca, Thomasom Bo Larsenom, Magnusom Millangom i Larsom Rantheom. “Mads je nevjerovatno dobar, precizan i profinjen do najsitnijih detalja”, kaže Vinterberg.

Oni se takođe jednostavno međusobno razumiju, kaže Vinterberg, otprilike su istih godina i iz istog mjesta. „Izrasli smo iz istog tla i gledamo iste filmove, dijelimo isti jezik i živimo gotovo jedni pored drugih, tako da postoji međusobno razumijevanje, koje mislim da nas može dovesti prilično daleko. Kad se osjećate sigurno kao umjetnik, možete učiniti više. I puno sam izazivao Madsa u ovom filmu – da bude nježan i dirljiv, da bude smiješan i agresivan i tragičan i da bude pijan i rasplesan. Stavio sam pred njega puno izazova, jer znam da je stvarno dobar i da to može.”

Ipak, film je snimljen pod tragičnim okolnostima: Režiserova kći Ida, koja je u filmu igrala Martinovu kći, smrtno je stradala u automobilskoj nesreći na početku snimanja. “Bila je to ogromna tuga, i to je i danas, ali i dugi niz slavlja”, kaže Vinterberg. “Bilo je to vrlo kontrastno vrijeme.”

Te iste suprotnosti postoje u završnoj sceni filma, široko raspravljanoj proslavi pjesme i plesa, koja je proglašena i najboljim filmskim završetkom i najspektakularnijom scenom godine. Vinterberg kaže da je to bila jedna od najizazovnijih scena na snimanju, dijelom i zato što Mikkelsen, trenirani plesač i gimnastičar, nije bio siguran da to ima smisla u kontekstu filma. „Ipak, bila je to najveća katarza, ne samo u filmu, već i na snimanju.”

 

Izvor: vogue.com

Slični članci

Najgledanije serije na streaming servisima u aprilu

Ultra magazin

Upoznaj novu generaciju porodice Targaryen

Ultra magazin

Za sve ljubitelje serije Dark, stiže još jedna poslastica!

Ultra magazin