Ultra Moderno

Kako da napraviš masku za lice od kurkume i meda

Kurkuma se dugo smatra superhranom u svijetu zdravlja. Prepuna antioksidansa čudesan je sastojak i za našu kožu. Njena protivupalna svojstva mogu pomoći smirivanju crvenila, smanjiti pojavu ožiljaka, posvijetliti kožu i čak pomoći u borbi protiv akni.

Getty Images

„Kurkuma je jedan od mojih omiljenih sastojaka za ljepotu, iznutra i izvana, jer ima potencijal da regeuliše neke probleme kada se konzumira u ishrani, a takođe i kada se koristi u njezi kože“, kaže dr. Nadia Musavvir, doktorica naturopatske medicine sa sjedištem u LA-u i Chicagu. “Pokazano je da njena antimikrobna, anti-upalna i antioksidacijska svojstva smanjuju pojavu bora, kao i da posvjetljuju tamne mrlje na koži i poboljšavaju sveukupni ton kože.”

Što je još bolje, možeš jednostavno napraviti masku od kurkume u svojoj kuhinji.

Sastojci:
  • 1 kašika kurkume u prahu
  • 2 kašike mljevene zobi
  • 3 kašike jogurta
  • 3 kapi meda
Priprema:

Sve sastojke staviu posudu i miješaj dok ne postane glatko. Ravnomjerno rasporedi smjesu na čisto lice i ostavi da odstoji 15 minuta. Temeljito isperi lice.

Svi koji su kuhali kurkumu znaju da zbog prirodne žute boje sastojka može ostaviti mrlje na koži. Ne-organska kurkuma može sadržavati bojila kako bi ostala žuta, zato obavezno upotrijebi organsku sortu. Ako maska oboji tvoju kožu, kokosovo ulje bi trebalo pomoći pri uklanjanju.

 

Izvor: harpersbazaar.com

Slični članci

Kravata kao neočekivani “must have” ženski modni detalj

Ultra magazin

Najzanimljivije street style kombinacije sa Milan Fashion Week-a

Ultra magazin

Gigi Hadid: Na početku karijere su mi rekli da ne izgledam kao foto model!

Ultra magazin