Ultra Moderno

Kako da napraviš masku za lice od kurkume i meda

Kurkuma se dugo smatra super hranom u svijetu zdravlja. Prepuna antioksidantima čudesan je sastojak i za našu kožu. Njena protivupalna svojstva mogu pomoći smirivanju crvenila i ožiljaka, posvijetliti kožu i čak pomoći u borbi protiv akni.

Foto: Pexels

„Kurkuma je jedan od mojih omiljenih sastojaka za ljepotu, iznutra i izvana, jer ima potencijal da reguliše neke probleme kada se konzumira u ishrani, a takođe i kada se koristi u njezi kože“, kaže dr. Nadia Musavvir, doktorica naturopatske medicine sa sjedištem u LA-u i Chicagu. “Dokazano je da njena antimikrobna, anti-upalna i antioksidacijska svojstva smanjuju pojavu bora, kao i da posvjetljuju tamne mrlje na koži i poboljšavaju sveukupni ton kože.”

Što je još bolje, možeš jednostavno napraviti masku od kurkume u svojoj kuhinji.

Foto: Pexels

Sastojci:

  • 1 kašika kurkume u prahu
  • 2 kašike mljevene zobi
  • 3 kašike jogurta
  • 3 kapi meda

Priprema:

Sve sastojke staviu posudu i miješaj dok ne postane glatko. Ravnomjerno rasporedi smjesu na čisto lice i ostavi da odstoji 15 minuta. Temeljno isperi lice.

Svi koji su kuhali kurkumu, znaju da zbog prirodne žute boje sastojka može ostaviti mrlje na koži. Ako maska oboji tvoju kožu, kokosovo ulje bi trebalo pomoći pri uklanjanju.

 

Izvor: harpersbazaar.com

Slični članci

Kako da jednu haljinu nosiš na 3 načina!

Ultra magazin

Haljina i čizme su idealan spoj!

Ultra magazin

Kozmetika Afrodita Q10 BOOST prati potrebe kože u najaktivnijoj dobi!

Ultra magazin