Ultra Popularno

Julianne Moore bi zabranila termin “Žene određene dobi”

Julianne Moore je prilično umorna od svih klišea o starenju žena. Ne vjeruje da žene postaju nevidljive kako stare, niti misli da je brak sretan kraj koji nas definiše, ali ako bi mogla zabraniti bilo koji termin vezan uz starije žene, to bi bilo sljedeće: “Žene određene dobi”.

Foto: Getty Images

Govoreći o svom novom zanimljivom filmu, Gloria Bell, koji prati razvedenu ženu koja ulazi u novu vezu, Moore je objasnila da bi se voljela “riješiti” ove “strašne fraze”.

“Ne znam odakle je došao taj izraz”, rekla je. “Ali ja sam zapravo rekla nekome ko ga je nedavno upotrijebio: “Kad to kažeš, zvuči kao da su godine toliko strašne da ih ne želiš spominjati.” Ne mislim da je to istina, Gloria je lik u pedesetim godinama, pa tako i reci: “Ovo je žena u pedesetima.” Svi znamo, pogotovo sada kada je sve dokumentovano, koliko ko ima godina i nije važno. Ta ideja u kojoj ne možete spomenuti starost je arhaična, pa bih se ja željela riješiti toga”, zaključila je glumica.

Mnogo je učinjeno u vezi s izazovima koji se postavljaju ženama u Hollywoodu koje stare, u smislu nevidljivosti, i činjenice govore same za sebe, ali Moore kaže da trebamo promijeniti način na koji razmišljamo o takvim idejama. “Ko je nevidljiv?” Ako razmišljate o sebi kao o predmetu u bilo kojoj situaciji, biće vam važno da budete vidljivi toj osobi ako ste objektivizovani. Nikada nećete biti nevidljivi, jer ćete djelovati na svijet.”

Izvor: harpersbazaar.com/uk/

Slični članci

Gigi Hadid želi da izmjeni zakon o autorskim pravima zbog svog Instagram profila

Ultra magazin

HBO miniserija Years and Years je Black Mirror sa srcem

Ultra magazin

Sve ono što ne smiješ propustiti na ovogodišnjem Mostar Summer Festu!

Ultra magazin