Ultra Ukusno

Jestivi suveniri sa svih strana svijeta

Čitava raznolikost kuhinja dostupnih širom svijeta, znači da uvijek možeš ponijeti kući gastronomski suvenir i užvati nakon što se vratiš sa putovanja. Od švajcarske čokolade do turske kafe, Ultra ti donosi listu jestivih suvenira, koje možeš odabrati na sljedećem putovanju, ako se nađeš u jednoj od ovih zemalja. 
Foto: Andrekart Photography/REX/Shutterstock

Makaron (Pariz, Francuska)

Ova poslastica je obavezna kupovina za sve sladokusce, koji posjete grad svjetlosti. Ovaj francuski desert, koji je napravljen na bazi šećera i bjelanjaka i napunjen sa ganašom, kremom od putera ili ukusnim džemom. Dolazi u raznim okusima, kao što su malina ili čokolada.

Foto: Getty Images

Turska kafa

Vjerovatno jedna od najpoznatijih kafa na svijetu, tradicionalna turska kafa se priprema sa ključalom vodom, kafom i šećerom. Kao dio rituala uvijek se služi sa čašom vode. Sljedeći put kada posjetiš Tursku, ne zaboravi da kupiš paket originalne turske kafe.

Foto: Avs/REX/Shutterstock

Ras el hanout mješavina začina (Marrakech, Maroko)

Ova popularna mješavina začina sadrži namirnice kao što su: kardamom, klinčić, cimet, ljute paprike, sjeme korijandera i kurkuma. Ras el hanout, što u prevodu znači “šef prodavnice” koristi se za pripremu ukusnih jela. Zato ako te put nanese u Maroko, obavezno se vrati kući sa bar jednim pakovanjem ove delicije.

Foto: Getty Images

Mole sos (Mexico City, Meksiko)

Tradicionlani sos je osnova meksičke kuhinje, a priprema se sa različitim vrstama čilija i začina. Najbolje se poslužuje uz piletinu, svinjetinu i drugo meso. Kada se vratiš sa putovanja napravi sebi večeru i obavezno je začini ovim sosom.

Foto: Milanfoto/Getty Images

Gumene bombone (Oslo, Norveška)

Poslastica u obliku medvjedića je bombona na bazi želatina i jedan od najpoznatijih slatkiša na svijetu. Ako posjetiš Oslo, ne zaboravi da se kući vratiš sa koferom punim ovih slatkih raznobojnih bombona.

Foto: Behrouz Mehri/AFP/Getty Images

Čokoladice Kit Kat (Tokio, Japan)

Kit Kat čokoladice se mogu kupiti u cijelom svijetu, međutim japansko tržište ima ogromnu paletu okusa. Neki od najzanimljivijih uključuju matcha, čokolada i grilovani krompir, trešnjin cvijet i vasabi.

Foto: Getty Images

Sušena tjestenina (Italija)

Od farfala u obliku leptira do tubaste pene tjestenine, sušena pasta je dostupna u raznim oblicima. Tradicionalna italijanska namirnica, može se naći u svakoj proodavnici, zato ne zaboravi da poneseš kući nekoliko pakovanja.

Foto:Ursula Alter/Getty Images

Marmite (Engleska)

Britanski prehrambeni suvenir je napravljen od ekstrakta kvasca i uglavnom se jede na tostu ili u sendvičima. Kao što kaže slogan na teglici “ili ga voliš, ili ga mrziš” u svakom slučaju sigurno ćeš kupit teglicu (ili dvije) da poneseš kući kao suvenir.

Foto: Rosmarie Wirz/Getty Images

Čaj (Kina)

Čaj je jedan od najpoznatijih kineskih suvenira i koristi se u toku dana, bilo za vrijeme obroka ili kao zamjena za vodu. Iako se čaj može naći u svim supermarketima, vjerovatno je bolje da posjetiš lokalne ulične markete, gdje se mogu naći autentične i veoma rijetke vrste čaja.

Foto: Adrian Assalve/Getty Images

Švajcarska čokolada (Švajcarska)

Prvu mliječnu čokoladu je izmislio švajcarski slatičar Daniel Peter, 1875. godine. Od tada do danas, Švajcarska je postala raj za ljubitelje čokolade, a sa markama kao što su Lindt ili Munz, koje možeš nabaviti u svim prodavnicama, zaista možeš da biraš sa kojom ćeš se vratiti kući.

 

Izvor: msn.com

Slični članci

Probaj ukusnu balzamiko tjesteninu sa gljivama

Ultra magazin

Mediteranska ishrana za dugovječnost

Ultra magazin

5 ideja za veganski doručak

Ultra magazin