Ultra Zanimljivo

Jestiva ambalaža za pivo koja hrani ribe

Mala fabrika piva i marketinška agencija došli su na odličnu ideju kako da spase morske životinje, ako ambalaža za pivo zaluta u more. Kao što već vjerovatno znaš, 80% plastike koju ljudi bace, završi u moru. Tužna stvarnost je još gora kada shvatimo da kao rezultat, tone plastike sada pliva u morima širom svijeta. U stvari, 40% ukupne mase okeana na svijetu je pokriveno plastikom. 
Foto: boredpanda.com

Prema izvještajima organizacije Greenpeace, otprilike 79% morskih ptica i 80% morskih kornjača sada jedu plastiku. Kao rezultat 1.000.000 ptica i 100.000 morskih sisara i  kornjača umire svake godine.

Foto: boredpanda.com

Glavni doprinos ovoj epidemiji donosi naizgled bezazlena ambalaža za pivo (preciznije plastično prstenje koje se nalazi oko pakovanja konzervi). Obzirom da ova plastika ima zaista malu vrijednost, potrošači je obično nonšalatno bace u smeće ne razmišljajući puno o životu morskih životinja. Očekuje se da će do 2050. godine 99% morskih ptica imati plastiku u stomaku. To je neprihvatljivo, i iz tog razloga pivnica koja se nalazi na Floridi zajedno sa marketinškom agencijom, smislila je jestivu ambalažu za pivo, koja umjesto da šteti morskim životinjama, ona ih hrani.

to: boredpanda.com

Kažu da je ovaj inovativni dizajn otporan i efikasan, koliko i plastično pakovanje. Međutim, postoji jedan problem – skuplji su nego obična plastika. Iz kompanije vjeruju da, kada se potrošači informišu o užasnim posljedicama korištenja plastike, biće i više nego sretni da plate malo više kako bi sačuvali planetu za buduće generacije.

Trenutno pivnica je u procesu patentiranja ovog proizvoda zajedno sa mladim inženjerima u Meksiku. Oni vjeruju da bi jestiva plastika mogla da ima veliki uticaj na pakovane proizvode i prehrambenu industriju. Naravno, njihov cilj je prvenstveno spašavanje hiljade morskih životinja. Na svojoj web stranici su napisali “Kako bi marke bile uspješne, danas više nije u pitanju da budu najbolje na svijetu, nego da budu najbolje za svijet i da zauzmu stav”!

 

Izvor: www.whydontyoutrythis.com

Slični članci

Porast porodičnog nasilja u doba korona virusa

Ultra magazin

Vodič za proljetno čišćenje doma

Ultra magazin

Kako će Venera u Blizancima uticati na naš ljubavni život?

Ultra magazin