Ultra Inspirativno

Jesi li osoba puna života i želiš li živjeti punim plućima?

IuteCredit
IuteCredit

Jesi li osoba puna života? Razmišljaš li uopšte ikada o tome? Koji god da je tvoj odgovor na ova pitanja, donosimo ti inspirativan tekst o ispunjenosti i tome kako živjeti život punim plućima. Kolumnu na ovu temu je napisala Bojana Blažević, koja kroz svoj rad uvijek fokus stavlja na samorazvoj, brigu o psihičkom zdravlju, konstantan napredak u svim sferama života i generalno važnost balansa, između fizičkog i mentalnog zdravlja.

žena puna života
Unsplash

Šta za tebe znači, kada pomisliš da je neko pun života?

Da li sebe vidiš, kao nekoga ko je pun života?

IuteCredit
IuteCredit

Za mene, biti puna života znači biti aktivna, djelovati, učestvovati u životu, rješavati bez odgađanja, fokusirati se na svoj život, biti konkretna, imati jasnoću u pogledu toga, šta želim postići. Još mnogo toga je kod mene na spisku siline i energije, koju nose riječi – žena puna života.

Najjednostavije rečeno, to znači biti odgovorna za svoj život. Ponekad sudimo drugima i držimo ih odgovornim za bol, koju osjećamo jer su nas povrijedili, a upravo u tom trenutku imamo mogućnost spoznati da smo mi ti, koje imamo priliku držati odgovornim, učiniti odgovornim i tako udahnuti energiju života.

Mi smo ti, koji možemo reći da ili ne. Ako je to ne, kakve veze ima što vam se neko iskustvo pojavljuje ponovo, ionako se pojavljuje da testira, da li si postala odgovorna, da li si zrelija i svjesnija.

Znakove povećane odgovornosti za svoj život sam primijetila po odluci, da više ne razmišljam predugo o stvarima koje me muče. Šta god da vas muči, o čemu god razglabate sa prijateljicama, to je nešto što možete riješiti. Uvijek imate mogućnost da pričate o nečemu ili da to rješavate.

U kukanju nema nikakve magije. Ako želite biti više živi, morate biti manje uplašeni.

Da se razumijemo, nisam od onih koji idealizuju i vjeruju da možemo živjeti bez straha. On je tu, prisutan kao i svi ostali dijelovi nas. Uostalom, ako svemir obuhvata sve, a obuhvata, ako u svemiru nema isljučivanja, a nema, ako smo mi dio svega i ako je sve dio nas, gdje dođavola šaljete sve to, što vam se ne sviđa kod sebe i što otpuštate?

žena puna života
Unsplash

Po mom mišljenju, strah je kao i sve drugo dio nas, ali mi smo ti koji vladamo sobom, svojim odlukama i izborima, on sjedi, priča i na kraju ućuti – kada djelujemo, kada se usudimo, kada smo puni života.

Uzeću za primjer skijanje. Imala sam potrebu da odustanem desetine puta, za vrijeme učenja da skijam. Želja da odustanem i želja da ostanem su se svađale toliko glasno u meni, da je to bilo smiješno. Prvi put kada sam se popela na vrh planine i shvatila da trebam da se spustim na skijama sa nje, vrištala sam od smijeha i ludila sa pitanjem, što mi je ovo ikada trebalo.

Jedan dio mene je snažno odustajao, ali ja sam i dalje išla, kao da me ništa ne sputava. Kotrljala se, ljutila se, ispuštala lavovski “roar” i sa istom željom nastavljala dalje, osjećajući ljepotu vječnosti oko sebe. Mogu slobodno da kažem da ti trenuci na planini, spadaju u top tri životna trenutka u mom životu. Tada sam odlučila da nastavim biti više živa i manje uplašena. Slično je i sa tangom. Želim da plešem, a želim i da odustanem. Ipak plešem.

žena puna života
Unsplash

Imala sam još trenutaka, kada se penjala živa u toplomjeru moje odgovornosti i punoće života. To su bili trenuci, kada sam pravila “vision board” za sljedeću godinu. Prijateljica i ja smo se našle kod mene, napravile atmosferu, prosule po podu gomilu boja, slika i papira i počele. Ovaj put, nisam se bavila ciljevima. Sve prevaziđem, sve mi dosadi, pa su mi dosadili i ciljevi.

Sada sam već znala da ne postoji ništa moćnije od jasne namjere, unutrašnje odluke koja sazrijeva u nama. Kada odlučimo nešto u sebi, skraćujemo put silnih pitanja, kako do toga i kojim scenarijem, jer ono što je odlučeno, to je već riješeno. Ako nismo spremni da donesemo odluku u sebi, nismo spremni ni da se to pojavi u našem životu, ostaviš za kasnije i odlučuješ ono u šta trenutno vjeruješ i za šta si dostigao zrelost.

Kreirale smo svoj novi način za kreiranje interaktivnog “vision-boarda”, koji će nas držati aktivnim cijelu godinu i to: na jednu stranu pišemo ono, na čemu smo uistinu zahvalne i što imamo u životu, a na drugu stranu pišemo svoje jasne namjere za ovu godinu. Kada ostvarimo bilo koju od svojih namjera, prebacujemo ih i dopisujemo na listu zahvalnosti.

žena puna života
Unsplash

Ako volite red i strukturu, zahvalnosti i namjere, možete segmentirati po životnim segmentima: posao, porodica i ljubav, finansije, duhovni razvoj i putovanja…Ako volite kretivni haos, možete nacrtati bilo koji oblik ili simbol, koji vas inspiriše da na njega zakačite svoja stremljenja i ostvarenja.

Na vrhu svog “vision-boarda” sam napisala: Ponosna na svoje odluke…I ne stajem dok ne osjetim Ponos.

Za mene, to je najbolja moguća motivacija u ovom trenutku. To znam, jer sam već ponosna, to je već u meni. Pronađite i vi svoju motivaciju, tražite je u sebi, budite svoji, jer samo tako ćete znati, da to nešto radi samo za vas.

Kraj zimovanja se završio sa smjehom i osnivanjem Kluba srećnih žena na planini i to žena, koje su same odlučile da dovedu svoju djecu, spakuju, raspakuju, plate, usude se, nose ski-opremu za sebe i djecu više puta dnevno i pri tome ne cmolje i ne kukaju – jer su pune života.

I naravno, na kraju ide bezobrazno pitanje:

Znaš li šta ćeš uraditi sa svojim jednim, jedinim, dragocjenim i divljim životom?

Slični članci

20 pjesama koje moraš dodati na playlistu za trčanje

Ultra magazin

Nema prave ljubavi bez 3 esencijalna faktora

Ultra magazin

Koje grčko ostrvo treba da posjetiš?

Ultra magazin