• Home
  • Ultra Moderno
  • Jeremy Scott iz Moschina, proslavio je čaroliju, hirovitost i fantaziju mode kroz lutkarsku predstavu
Ultra Moderno

Jeremy Scott iz Moschina, proslavio je čaroliju, hirovitost i fantaziju mode kroz lutkarsku predstavu

Gledaoci su imali priliku da vide razrađenu lutkarsku predstavu koju je Jeremy Scott kreirao za Moschino ove sezone. Da li je dizajner oslikao naše turbulentno doba kroz metafore političkog lutkarstva, ‘vezane konce’ i pitanja stvarnog nasuprot lažnom? 

„Najbolje što sam mogao učiniti za sve koji su bili pod stresom zbog izbora, pandemije, socijalnih nemira i budućnosti bilo je pokloniti fantaziju i odvojiti nas od svega na nekoliko minuta; uživajmo u ovom našem malom modnom svijetu,” rekao je dizajner za Vogue.

Moschino

Sedmicama prije nego što je karantin postao stvarnost, Scott je već odlučio da će njegova proljetna kolekcija Moschino slaviti vrline visoke mode, relevantnije sada nego ikad. “Razmišljao sam o tome kako je to toliko ljudska, emocionalna, taktilna stvar: vrijeme, posvećenost i veza s istorijom dizajna”, napomenuo je.

Moschino

Inspirisan prirodom svog istraživanja usmjerenog na modu, ugledao se na Théâtre de la Mode, trupu minijaturnih modnih kreacija koje su pariški dizajneri poslali na put nakon Drugog svjetskog rata kako bi spasili svoje poslovanje od financijske propasti usred oskudnih zaliha i klijenata. Zatim je nazvao Jim Henson’s Creature Shop, tvorce Muppetsa.

Moschino

“Koji bi bio najbolji način da pružim isto iskustvo na koje ste navikli, dolazeći gledati moje revije uživo?”pitao se Scott. “Kako bih vam mogao dati tu hirovitost, tu magiju, tu fantaziju?” Zajedno s Creature Shopom stvorio je marionete od omiljenih modela za 40 kreacija, koji su prvo napravljeni u verzijama u prirodnoj veličini, a zatim umanjeni kako bi odgovarali malim lutkama koje su ‘šetale’ revijom.

Moschino

Možda je bilo minijaturno, ali bio je to ogroman poduhvat; zapravo skuplje od modne revije. “U aprilu sam morao povući obarač i reći: “Moram ostati s ovim, čak i ako se sve vrati u normalu, a svi ostali opet imaju revije“, prisjetio se Scott.

Moschino

Svaki odjevni predmet, svaka tkanina i svaki motiv morali su biti srazmjereni kako bi odgovarali dimenzijama marioneta bez gubljenja autentičnih svojstava platna. Svaki detalj koji je Scott dodao u kreacije u prirodnoj veličini morao je biti oponašan u minijaturi. Kao poklon kulturi visoke mode, kolekcija je imitirala klasične geste zanata. Takođe je u prvi plan dovelo izradu odjevnih predmeta, kao da im gledate u dušu.

 

Slični članci

BIGSEE nagrada za modni dizajn zasluženo otišla na adresu Milana Senića

Ultra magazin

Najljepše pufer jakne koje su naš izbor za najhladnije dane

Ultra magazin

Ovaj trend za jesen i zimu odmah čini tvoju odjevnu kombinaciju još više cool!

Ultra magazin