Ultra Popularno

Jeff Bezos pokreće fond za borbu protiv klimatskih promjena

Osnivač Amazona Jeff Bezos, rekao je da planira potrošiti 10 milijardi dolara vlastitog bogatstva za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena.
Emma McIntyre/Getty Images

Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, objavio je u postu na Instagramu da će ovog ljeta početi davati nepovratna sredstva naučnicima, aktivistima i neprofitnim organizacijama koje rade na zaštiti zemlje.

“Želim raditi zajedno s drugima kako bih poboljšao poznate načine i istražio nove načine borbe protiv razornog uticaja klimatskih promjena”, rekao je Bezos.

View this post on Instagram

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ – Jeff

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on

Amazon, kompanija koju vodi Bezos, ima ogroman uticaj na životnu sredinu. Prošle godine, zvaničnici Amazona rekli su da će kompanija raditi na tome, da 100% energije koristi od solarnih panela i druge obnovljive energije do 2030. godine.

Internetski trgovac oslanja se na fosilna goriva za napajanje aviona, kamiona i kombija, kako bi mogao isporučiti milijarde predmeta širom svijeta. Radnici Amazona, u sjedištu u Seattlu, izrazili su kritiku zbog nekih praksi kompanije, podstičući da učini više u borbi protiv klimatskih promjena.

Bezos je izjavio da će svoju novu inicijativu nazvati Zemaljskim fondom Bezos. Portparol Amazona potvrdio je da će Bezos koristiti vlastiti novac za fond.

Iako je među najbogatijim ljudima na svijetu, Bezos je tek nedavno postao aktivan u doniranju novca za uzroke, kao što su to radili i drugi milijarderi poput Bill Gatesa i Warrena Buffetta. U 2018. godini, Bezos je pokrenuo drugi fond, obavezujući dvije milijarde dolara vlastitog novca za otvaranje predškolskih ustanova u naseljima s malim primanjima i davanja novca neprofitnim organizacijama koje pomažu porodicama beskućnika.

Bezos, koji je osnovao Amazon prije 25 godina, ima udjel u kompaniji vrijedan više od 100 milijardi dolara.

 

Izvor: hollywoodreporter.com

Slični članci

Generalni direktor Twittera donirao milijardu dolara za borbu protiv korona virusa

Ultra magazin

Popularni film Call me by your name dobija svoj nastavak

Ultra magazin

Matthew McConaughey domaćin bingo večeri za starije osobe u izolaciji

Ultra magazin