Ultra Ukusno

Jednostavni trikovi kako da kinoa bude ultra ukusna

Kinoa je postala neizbježna namirnica u mnogim kuhinjama posljednjih godina. Ova namirnica koja ne sadrži gluten, a puna je proteina i vlakana, može da se nađe u većini supermarketa i prodavnica zdrave hrane. Postoji više vrsta kinoe – bijela, crvena, crna ili mješavina sve tri. Bez obzira koja ti je omiljena, način spremanja i okus je isti.
Foto: DORLING KINDERSLEY: JODI MORENO/GETTY IMAGES

Kinoa je sa svojim slatkasto – orašastim okusom i teksturom, odlična osnova za sve vrste jela, od brzih ručkova do jednostavnih priloga.

Ultra ti donosi par ideja, kakao da dobiješ najbolje od kinoe, a da izbjegneš najgore – kašastu teksturu i gorki okus, tako da možeš da uživaš u ovoj namirnici u svoj njenoj slavi.

Ispiranje kinoe

Ako se možda pitaš koja je svrha ispiranja kinoe, to je izbjegavanje gorkog okusa. Gorak ukus koji ima skuhana, neisprana kinoa je zahvaljujući “saponinu” koji se nalazi u ljusci sjemena. I dok se ljuska obično ukloni sa bilo koje kinoe koju nalazimo u supermarketima, ostaci ove komponente se još uvijek nalaze u sjemenu. Kako bi se izbjegao neprijatan gorak ukus, jednostavno je isperi hladnom vodom. Ovo ne traje duže od minute, ali je zaista važno ako želiš da tvoja kinoa ima savršen ukus.

Instagram /@foodiction.vlc
Koju količinu skuhati? 

Obzirom da je sjemenka kinoe sitna, možda ti se jedna šolja čini premalo za jednu osobu. Međutim, zrno kinoe se utrostruči za vrijeme kuhanja. Evo jednostavno pravilo za skuhanu i sirovu kinou.

  • 1/2 šolje kuhane kinoe = za jednu osobu
  • 1/4 šolje sirove kinoe  = 3/4 šolje kuhane kinoe
  • 1/2 šolje sirove kinoe = 1 1/2 šolja kuhane kinoe (za tri osobe)
  • 1 šolja sirove kinoe = 3 šolje kuhane kinoe (za 6 osoba)
Instagram/@natureal.green
Kako da napraviš savršenu kinou?
  • 1 šolja kinoe
  • 1 3/4 šolje vode ili temeljca od povrća ili piletine
  • soli po želji
  • Po želji dodati aromatične biljke (ruzmarin, ili čak češanj bijelog luka)

Staviti kinou i vodu u malu šerpu sa poklopcem.

Kuhati bez poklopca, dok voda ne proključa. Kada voda proključa, staviti poklopac, smanjiti temperaturu i kuhuati otprilike 15 minuta, ili dok kinoa ne upije svu vodu. Skloniti sa šporeta, ostaviti poklopljeno još 5 minuta.

Promiješati viljuškom da se razdvoje sjemenke, prije nego dodaš sos, a može se jesti i bez dodataka.

Instagram / @kalejunkie
3 jednostavna načina da začiniš kinou

Zahvaljujući blagom ukusu skuhane kinoe, bilo koji preliv za salatu se kombinuje bez problema. Ne možeš pogriješiti, ako je kombinuješ sa grilovanim povrćem, mesom na žaru, ili sa salatom.

Vinagreta sa bijelim lukom i limunom: Dodaj dvije kašike soka od limuna i 1 češanj bijelog luka (oguljenog i sitno nasjeckanog – ili narendanog) u posudu. Promiješaj da se sve sjedini i dodaj so i biber. Dok miješaš, dodaj 2 kašike maslinovog ulja. Dodaj skuhanu kinou i promiješaj.

Preliv sa kimom i limetom: Dodaj dvije kašike soka od limete, pola kašike mljevenog kima, i dvije kašike maslinovog ulja. Promiješaj da se sjedini i dodaj kinou.

Preliv sa đumbirom i soja sosom: Dodaj dvije kašike soja sosa, 2 kašike sirćeta od riže, i pola kašike narendanog đumbira, 1 kašika ljutog sosa (tabasco ili nešto slično). Promiješaj da se sjedini i dodaj šolju kinoe.
Izvor: mydomaine.com

Slični članci

Brze pizza kiflice bez kvasca

Ultra magazin

Domaće tortilje sa ljutkasto dimljenim nadjevom

Ultra magazin

Sirove torte, kolači i zdrava organska ishrana sa potpisom Almira Mukače

Ultra magazin