Ultra Ukusno

Jedna stvar koju moraš jesti za više energije

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Bez obzira je li umor post-COVID simptom ili je rezultat svakodnevnih životnih obaveza, većina bi mogla nešto više uraditi za podizanje energije i jačanje imunog sistema.

U svojoj novoj knjizi “The Energy Paradox“, dr. Steven R. Gundry, kardiotorakalni hirurg i autor bestselera New York Timesa, objašnjava da je osnovni uzrok lične energetske krize, vjerovatno povezan s načinom na koji mikrobiom komunicira (ili ne komunicira) sa svim ostalim ćelijama. Još važnije, on iznosi načine na koje mikrobiom može početi raditi svoj posao. Jednostavan prijedlog: dodaj više vlakana u svoju prehranu.

IuteCredit Cash
IuteCredit Cash

Vlakna su hranjivi sastojak jako potcijenjen u prehrani – većina ljudi nema predstavu koliko vlakana konzumira dnevno. Većina njih ne znaju koja hrana uopšte sadrži vlakna.

Šta su zapravo vlakna?

Počnimo s definicijom: Izraz “vlakna” odnosi se na složene ugljikohidrate, uključujući otporni skrob i druge neprobavljive šećere, koji se ne mogu lako razgraditi u tankom crijevu.

Iako tanko crijevo ima enzime za probavljanje jednostavnih skrobova (koji se sastoje od puno molekula šećera povezanih u lanac), nedostaju enzimi za razbijanje otpornog kompleksa skroba.

Zašto su vlakna bitna?

Trilioni probiotičkih bakterija, koje žive u crijevima trebaju jesti, a njihovi omiljeni obroci sadrže prebiotičku hranu. Kada to učine, objašnjava dr. Gundry, oni stvaraju plinove koji prenose informacije iz tvog mikrobioma u tvoje stanice (i mitohondrije u njima). Bez dovoljno prebiotičkih stvari za jelo, ti protuupalni molekuli koji proizvode energiju ne funkcionišu optimalno, što dovodi do iscrpljenosti.

Što je još gore, kada smo umorni, donosimo odluke o hrani koja nema vlakana, poput slatkiša i slanih grickalica, što će nas učiniti još više umornim. Tokom prerade ove nezdrave pakovane hrane, vlakna koja se javljaju prirodno se uklanjaju i zamjenjuju štetnim dodanim šećerom.

Izvor: Shutterstock

Kada jedeš ovu vrste hrane, ona se apsorbuje na vrhu tankog crijeva gotovo odmah, tako da tvoje tijelo “nema posla”, što dovodi do debljanja i letargije.

Osim toga, brzi proces pokrenut jedenjem hrane s malo vlakana, prevladava sposobnost tvojih mitohondrija da hranu pretvaraju u energiju, što je dr. Gundry primijetio, “ključni pokretač umora i rezistencije na inzulin”.

Zato, započni polako dodavanjem sljedeće hrane s prebiotičkim vlaknima u prehranu da povećaš unos vlakana (bez uznemiravanja želuca).

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke ne samo da su sjajan izvor vlakana i proteina – jedna kašika sadrži 3 grama vlakana i 2 grama proteina – već sadrže i visok nivo omega 3 masnih kiselina, koje mogu biti faktor u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Bamija

Osim što je glavna stvar u tropskim krajevima, bamija ima tradiciju i u kuhinjama širom svijeta – i to s dobrim razlogom. Sadrži hranjive sastojke (poput vitamina K i magnezijuma) i još je jedan sjajan izvor vlakana. Bamiju možeš dodati čorbama i varivima, peći na roštilju.

Izvor: Shutterstock

Batat

Batat je fantastičan izvor otpornog skroba – vrsta vlakana koja se opire probavnim enzimima u tankom crijevu. “Kada tvoje probiotičke bakterije fermentiraju skrob, stvara se energija – što im daje gorivo za replikaciju, što podstiče njihovu raznolikost i obilje tako da one, pak, mogu proizvesti više postbiotika”, kaže dr. Gundry.

Kiseli kupus

Kiseli kupus nije samo sjajan izvor vlakana već i probiotika, što ga čini kraljevskom gozbom za tvoj mikrobiom. Dodaj ga salatama, tostu od avokada ili punjenim gljivama.

Šparoge

Samo jedna šolja šparoga sadrži 3,6 grama vlakana, ali to je i fantastičan izvor vitamina K, koji ima vitalni uticaj na zdravlje krvi i kostiju. Osim što hrani zdrave bakterije u crijevima, djeluje i kao prirodni diuretik koji pomaže u ispiranju viška vode i soli.

Zelena banana

Iako većina ljudi više voli jesti zrele, žute banane, jedenje dok su još zelene omogućuje da iskoristimo visoki nivo dijetalnih vlakana – nivo koji opada dok sazrijeva, a umjesto toga pretvara se u jednostavne šećere. Nezrele banane sadrže otporni skrob koji čini 70 do 80% njihove suve mase,  dok zrele banane sadrže samo 1% skroba.

 

Izvor: eatthis.com

Slični članci

Brzinski čokoladni kolač u šolji

Ultra magazin

Čokoladni kolačići sa kikiriki puterom

Ultra magazin

Italijanska Tiramisu sladoled torta

Ultra magazin