• Home
  • Ultra Kreativno
  • Japanski umjetnik transformiše dječije bolničke odjele živopisnim ilustracijama
Ultra Kreativno

Japanski umjetnik transformiše dječije bolničke odjele živopisnim ilustracijama

Bolnice mogu biti zastrašujuće okruženje za djecu – bez obzira koliko osoblje bilo ljubazno prema djeci. Kako bi ublažila stres i vrlo rigidno bolničko okruženje, organizacija RxART udružuje se sa renomiranim umjetnicima, da preurede bolničke prostore za djecu. U nedavnoj saradnji, poznati japanski umjetnik Takashi Murakami radio je sa organizacijom RxART na preuređenju i oslikavanju Dječje nacionalne bolnice u Washingtonu. Hiljade malih pacijenata u dječijoj bolnici, sada će biti okruženi pop-art cvjetnim dezenima.

Foto: Artwork © Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co Ltd. Photo by Kenson Noel.

Superflat umjetnost temelji se na tradicionalnim ravnim japanskim kompozicijama, poput otisaka drvenih blokova iz razdoblja Edo. Murakamijeva fascinacija potrošačkom kulturom, dovela ga je i do toga da “poravna” razliku između likovne umjetnosti, “niske” umjetnosti i konzumerizma. U ovom multidisciplinarnom kreativnom duhu, umjetnik je sarađivao s muzičarima i modnim dizajnerima, kako bi pomjerio granice likovne umjetnosti.

Foto: Artwork © Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co Ltd. Photo by Kenson Noel.

Nova Murakamijeva instalacija nadograđuje njegova bivša djela u novom okruženju. Djeca će sada biti okružena njegovom umjetnošću u vidu prijateljski nastrojenog cvijeća, koji će im okupirati pažnju i malo ih opustiti. Misija organizacije RxART koja sarađuje sa umjetnicima je da uljepša bolničke prostore i da umjetnost može izliječiti i popraviti raspoloženje.

Foto: Artwork © Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co Ltd. Photo by Kenson Noel.

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Umjetnik sarađivao sa 60.000 pčela na stvaranju skulpture egipatske kraljice Nefertiti

Ultra magazin

Pronađena stara egipatska slikarska paleta stara 3.400 godina

Ultra magazin

Fotograf podiže svijest o očuvanju lavova prekrasnim fotografijama

Ultra magazin