Ultra Ukusno

Jabukovo sirće kao preventiva

Jabukovo sirće kažu, da je prijeki lijek za skoro sve. Nema domaćinstva da nije bar jednom koristilo jabukovo sirće i da ga nema u svojoj kućnoj „apoteci“. Sastavni je dio zdravog načina ishrane i u tradicionalnoj medicini se često koristi kao lijek.

Foto Freepik

U jabukovom sirćetu, čiju osnovu čini octena kiselina, koja mu daje kiseli okus i koja djeluje kao prirodni antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i 20-tak vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

Upotreba jabukovog sirćeta u ljekovite svrhe ima neobično dugu tradiciju, obzirom da su se u prošlosti njime liječile i ublažavale gotovo sve tegobe i bolesti, a pozitivan uticaj na zdravlje čovjeka je obrađen i sistematizovan polovinom prošlog vijeka. Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam i jača imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Povoljno djeluje i na probavu, kod upale grla, kašlja, promuklosti i astme. Štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev, te regeneriše sluznicu crijeva. Povoljno djeluje na rad jetre, žuči, slezene i pospješuje funkciju bubrega. Takođe, njegova ljekovita svojstva su izražena kod ogrebotina, zacjeljivanja rana, opekotina.

Poboljšava mentalne sposobnosti, kocentraciju, poboljšava san i blagotvorno je kod migrena.

Dakle, puno je toga zbog čega ovaj proizvod, ako već nije, treba da bude u tvojoj kući. U obzir dolazi samo jabukovo sirće spremljeno od cijelih plodova jabuke. Najbolje su stare sorte jabuka i/ ili divljih šumskih jabučica. Sirće treba da bude pripremljeno od voćnog soka hladnim prešanjem jabuka, koje potom sazrijeva na prirodan način,  bez hemijskih dodataka.

Zahvaljujući svom sastavu, jabukovo sirće predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se , kao dodatku ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim tvarima (vitaminima, mineralima..) u svrhu održavanja opšteg zdravlja i poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.

Foto Dr.Andra

Dr.ANDRA jabukovo sirće proizvedeno je od cijelih plodova jabuka starih sorti Kolačare, Budimke i Kožare. Svakom sirćetu je, dodavajući začinsko bilje, dalo poseban ukus i ljekovito svojstvo.

Dr.Andra ima nekoliko različitih vrsta jabukovih sirćeta, određenih namjena:

*             HOLESTOP sa ekstraktom artičoke, doprinosi čišćenju krvnih sudova, smanjuje nivo negativnog holesterola i triglicerida u krvi

*             VITALINE sa ekstraktom krušine, koprive, komorača i šipurka, blagotvorno utiče na metabolizam ljudi, postupno redukuje količinu masnih naslaga u organizmu i višak tjelesne težine.

*             ZA SALATE sa ekstraktom peršuna, celera, bosiljka i majorana, odličan je dodatak jelima i salatama, ima osobine prirodnog detoksikanta, poboljšava rad digestivnog trakta i prijatne je kiselosti.

*             ORGANSKO SIRĆE, proizvedeno od starih sorti jabuka koje nisu tretirane nikakvim hemijskim zaštitnim sredstvima, na tradicionalan način bez prisustva hemikalija i aditiva.

Najbolje ga je upotrebiti kao začin u salatama ili na tradicionalan način: dvije supene kašike sirćeta, razblaži u 2 dl.vode sobne temperature. Po želji zasladi medom. Popij prije obroka.

Prijatno!

Slični članci

“Zlatni” humus koji će te oduševiti

Ultra magazin

Zdrava čokoladna tortica bez pečenja

Ultra magazin

Naučnici otkrili idealan omjer voća i povrća za dug i zdrav život

Ultra magazin