Ultra Kreativno

Izložba o morskom svijetu dizajnirana da inspiriše na promjenu

Foto: Justin Bolognino/META

U dosadašnjoj istoriji, umjetnost je korištena da edukuje javnost o aktuelnim i gorućim društvenim temama i ekološkim problemima. U skladu sa tom tradicijom, dizajner sa višegodišnjim iskustvom Valentino Vettori – zajedno sa 12 trenutno vodećih umjetnika koji se bave zaštitom životne sredine – stvorio je impresivan projekat koji šalje poruku o stanju naše planete.

Foto: Justin Bolognino/META

Archadia Earth je velika izložba u New Yorku na kojoj je 15 soba pretvoreno u moćne umjetničke instalacije koje se tiču važnih tema poput zagađenja okeana i plastičnog otpada. Izložba koja se prostirala na 15 000 kvadratnih metara omogućila je posjetiocima da urone u aktuelne društvene probleme, od opasnosti koje ribarske mreže predstavljau za morski svijet, do upotrebe plastičnih kesa.

Foto: Katie Donahue/Katharina Hoerath

Svaki umjetnik je koristio upcikliranje – proces kreativne transformacije starih i rabljenih predmeta u sasvim novi proizvod, ne u materijal – i elemente za višekratnu upotrebu u stvaranju svojih umjetničkih djela u duhu tema o kojima se razgovaralo.

Tehnološki alati poput proširene stvarnosti (mogućnost da se putem aplikacije kroz ekran nekog uređaja vide elementi koji ne postoje u stvarnom životu), virtualne stvarnosti (mogućnost da kroz naočale vidimo samo virtualno stvoreni svijet) i interaktivnog okruženja, poboljšavaju doživljaj približavajući posjetiocima istinu o onome što se dešava u okeanima.

Foto: David Mitchell

Najzanimljiviji momenti uključuju divovsku meduzu umjetnice Cindy Pease. Ljuljajući se poput blistavog lustera, ona predstavlja realnost da su meduze rijetka morska stvorenja koja mogu da prežive zagađenje vode. Ova umjetnica najčešće radi sa morskim krhotinama i ima za cilj da svoja djela napravi razigranim i privlačnim, ali istovremeno i informativnim.

Foto: Cindy Pease Roe

Umjetnica Basia Goszczynska iskoristila je svoj prostor na izložbi da pribiliži ljudima koliko se zapravo koriste plastične vrećice. Njena Rainbow špilja je napravljena od 44.000 plastičnih kesa, koliko se svakog minuta potroši u Njujorku.

Instalacije su postavljene kako bi izazvale reakcije posjetilaca. Predstavljaju fundamentalni dio Archadia Earth izložbe i cilj im je obrazovati ljude o trenutnim ekološkim problemima na planeti. Iza zanimljivih i šarolikih instalacija, krije se dublja poruka namijenjena svima koji su spremni da nešto preduzmu po tom pitanju.

Foto: Jesse Harrod

Zanimljivo je da će prihod od prodaje  ulaznica donirati u dobrotvorne svrhe, a za svaku prodatu kartu će se zasaditi jedno drvo.

Foto: CHiKA/Earth X

 

Izvor: mymodernmet.com

Slični članci

Ljubica Vukčević pred Play Media Day: „Manjak resursa, najčešće novca, nas tjera da budemo beskrajno kreativni i domišljati”

Ultra magazin

Lusteri napravljeni od otpadaka kafe

Ultra magazin

Koreanske tetovaže koje će te oduševiti

Ultra magazin