Ultra Inspirativno

Izazovi roditeljstva i praktična rješenja iz stručnog ugla

Bez obzira koliko se spremali, čitali, učili, slušali druge, osobe se uvijek osjete nespremne kada postanu roditelji. Život im se promijeni iz korijena, poslože nove prioritete, i ono najbitnije, dijete postane njihov centar univerzuma.

O izazovima koje roditeljstvo nosi sa sobom, pričao nam je diplomirani socijalni pedagog i porodični terapeut sa dugogodišnjim iskustvom, Nikola Dorontić, osnivač udruženja Porodično gnijezdo, čija je misija promocija porodičnih vrijednosti, kao odgovor na sve veće izazove savremenih modela življenja, koji današnju porodicu dovode u brojna iskušenja.

Foto: Unsplash

Roditeljstvo je jedna od dragocjenih uloga, koja može biti ispunjena zadovoljstvom i uživanjem, ali ponekad roditelji zajedno sa djecom zaglave u problemima. Da bi uživali u ulozi roditelja, a rezultat našeg djelovanja bio zdrava, sretna i uspješna djeca, potrebno je mnogo ljubavi i strpljenja, uz spremnost za učenje iz sfere roditeljstva.

Djeca su dar koji dobijamo kao najvrijedniju dragocjenost, stoga je uloga roditelja od izuzetne važnosti. Uz sve vrijednije stvari koje nabavimo, obično dolaze dobro zapakovana uputstva za upotrebu, međutim sa djecom to nije tako. Ova najdragocjenija mala bića, dolaze na svijet potpuno nezaštićena i zavisna, a nama je prepušteno da otkrijemo, kako sa njima postupati i šta činiti.

Foto: unsplash

Prve lekcije o tome, kako biti roditelj naučili smo još dok smo bili djeca. Većina nas se brine o svojoj djeci na isti način, kao što su se naši roditelji brinuli o nama. Ponekad je to sasvim u redu. Međutim, nerijetko se kroz porodicu prenose neki bolni i uznemirujući postupci sa kojima nismo zadovoljni i koje bismo željeli promijeniti. Ako ne naučimo nove vještine, ponašamo se prema djeci na jednak način i prenosimo na njih obrasce naših roditelja i odrastanja. Našom pričom o roditeljstvu, želimo naglasiti da se obrazac roditeljstva može mijenjati. Možemo prekinuti neka ponašanja, koja su naši roditelji prenijeli na nas, ujedno zadržati dobre navike i naučiti nešto novo.

Foto: unsplash

Ako se podsjetimo na osnovnu premisu roditeljstva – da nam djeca odrastu sretna kao odgovorne i zadovoljne osobe, uvijek bi se trebalo sjetiti da smo mi kao roditelji prvi učitelji naše djece. Ono što dijete nauči od nas, pogotovo u prvih nekoliko godina života, ima veliki uticaj na njegov život kasnije i formiranje odnosa sa ljudima i partnerske odnose.

Foto: unsplash

Iako je uloga roditeljstva izuzetno značajna, nijedan roditelj nije savršen. Pričama o roditeljstvu, želimo pomoći roditeljima da prepoznaju krizna razdoblja u odrastanju svoje djece, kako bi lakše i uspješnije prošli kroz ista. Nadalje, spoznaja da određena krizna razdoblja prolaze sva, ne samo njihova djeca, može pomoći roditeljima da se osjećaju manje kriva i shvate da su mnogi problemi rješivi, većinom sami, međutim ako se problemi ponavljaju ili eskaliraju, nije sramota tražiti pomoć stručnjaka.

Univerzalni podsjetnik i preporuke za roditelje:

  1. Roditeljstvo je dar, koji bi trebali prihvatiti sa radošću i odgovornošću.
  2. Osnovni smisao roditeljstva, izvesti dijete u svijet odraslih kao sretno, uspješno i odgovorno biće.
  3. Iako je uloga roditelja od izuzetne važnosti, oficijelni sistem obrazovanja nas nedovljno uči, kako biti uspješan i odgovoran roditelj.
  4. Nauka i rezultati roditeljstva, ukazuju da naša djeca najviše ponavljaju obrasce svojih roditelja, stoga je odgovrnost na roditeljima još veća.
  5. Dobro je kada naša djeca ponove naša ”dobra” ponašanja, međutim, pošto niko od nas nije savršen, postoje rizici da se usvoje naša ponašanja, na koja nismo ponosni.
  6. Kada kod djeteta prepoznate ponašanje koje vas iritira, prvo sebe zapitajete ”na koji način ja doprinosim ovakvom ponašanju”. Ako ste duboko iskreni prema sebi, dobićete jasan odgovor, ali i smjernice kako dalje.
  7. Dječije ponašanje je uvijek indikator roditeljskih postupaka ili propusta.
  8. Ukoliko rizično ponašanje kod djece potraje duže vremena ili naglo eskalira, preporučujemo vam da potražite pomoć stručnjaka.

Ukoliko se susrećete sa izazovima u roditeljstvu, porodici, braku ili vezi, javite se putem emaila: nikola.dorontic@porodicnognijezdo.com a više informacija o ovim temama potražite na www.porodicnognijezdo.com 

Slični članci

Znaš li koje sve prednosti plivanje donosi tvom tijelu?

Ultra magazin

Jesu li raskidi postali teži sa pojavom društvenih mreža?

Ultra magazin

Video koji prikazuje pritisak kojem su žene svakodnevno izložene

Ultra magazin