Ultra Ukusno

Italijanski Amaretti – idealna zimska poslastica!

Zima u Italiji nezamisliva je bez Amaretti poslastice, koja je italijanski zimski klasik. Sočni, a opet čvrste teksture, mali kolačići slast duguju bademima, kao i likeru Amaretto di Saronno, koji je nastao u Lombardiji. Ako kod kuće nemaš slavnog likera, zamijeni ga ekstraktom badema. U dobro zatvorenoj posudi amaretti će trajati tri do četiri dana, ukoliko im uspiješ odoljeti!

Foto Pexels

Od sastojaka za pripremu ove poslastice ti je potrebno:

  • 250 g bademovog brašna,
  • 200 g šećera,
  • kora jednog limuna,
  • 3 bjelanjka,
  • 1 kašičica ekstrakta badema,
Foto Getty Images

Priprema je veoma jednostavna:

Zagrij rernu na 160 C stepeni. Lim obloži papirom za pečenje. U velikoj posudi dobro izmiješaj bademovo brašno i šećer. Dodaj naribanu koru limuna i miješaj još koju minutu, pa ostavi sa strane.

Napravi pjenu od bjelanjka, a nešto malo prije nego što bude čvrst, dodaj ekstrakt badema. Nježno pomiješaj suve i mokre sastojke. Stavljaj po kašiku tijesta oblikovanog u loptice na papir. Prema želji ih možeš i uvaljati u šećer. Peci kolačiće oko 25 minuta ili dok im se dno lijepo ne zapeče.

Uživaj u ovoj sjajnoj poslastici!

Slični članci

Hrskavi domaći čips od sira

Ultra magazin

Topli džin, bolji i od kuvanog vina!

Ultra magazin

Zazine ukusne poslastice skupljaju simpatije u Banjaluci

Ultra magazin