Zima u Italiji nezamisliva je bez Amaretti poslastice, koja je italijanski zimski klasik. Sočni, a opet čvrste teksture, mali kolačići slast duguju bademima, kao i likeru Amaretto di Saronno, koji je nastao u Lombardiji. Ako kod kuće nemaš slavnog likera, zamijeni ga ekstraktom badema. U dobro zatvorenoj posudi amaretti će trajati tri do četiri dana, ukoliko im uspiješ odoljeti!

Od sastojaka za pripremu ove poslastice ti je potrebno:
- 250 g bademovog brašna,
- 200 g šećera,
- kora jednog limuna,
- 3 bjelanjka,
- 1 kašičica ekstrakta badema,

Priprema je veoma jednostavna:
Zagrij rernu na 160 C stepeni. Lim obloži papirom za pečenje. U velikoj posudi dobro izmiješaj bademovo brašno i šećer. Dodaj naribanu koru limuna i miješaj još koju minutu, pa ostavi sa strane.
Napravi pjenu od bjelanjka, a nešto malo prije nego što bude čvrst, dodaj ekstrakt badema. Nježno pomiješaj suve i mokre sastojke. Stavljaj po kašiku tijesta oblikovanog u loptice na papir. Prema želji ih možeš i uvaljati u šećer. Peci kolačiće oko 25 minuta ili dok im se dno lijepo ne zapeče.
Uživaj u ovoj sjajnoj poslastici!