Ultra Ukusno

Italijanska Tiramisu sladoled torta

Ova Tiramisu sladoled torta je nevjerovatno kremasta, hladna i ultra ukusna! Ima veoma intenzivan tiramisu ukus, tako da ako voliš dezerte od kafe, ovaj je idealan za tebe. Potrebno ti je samo 20-ak minuta da ga napraviš. Uživaj!
foodcontessa.com
Sastojci 

Osnova

  • Piškote (12 komada)
  • 1 šolja hladne instant kafe
  • 3 kašike hladnog mlijeka

Sladoled mješavina

  • 1 šolja punmasnog kokosovog mlijeka
  • 250 g mascarpone sira
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 80 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 60 ml likera
  • 1 kašičica kafe
  • 1 kašika kakao praha

Priprema osnove

  • U posudi pomiješati kafu i mlijeko. Zatim, umočiti svaku piškotu dovoljno dugo da omekšaju. Poslagati piškote na dno okrukog kalupa za torte.
  • Ostaviti u frižider da odstoji dok pripremaš sladoled mješavinu.

Sladoled mješavina

  • Električnim mikserom umutiti slatko vrhnje i šećer u prahu, dok ne dobije kremastu teksturu. Dodati mascarpone sir, kokosovo mlijeko i so, i miješati dok se ne postigne svilenkasta, glatka tekstura. Dodati liker, kafu i kakao u prahu, i miješati dok se ne sjedini.
  • Mješavinu staviti u zamrzivač (20-30 minuta). Nakon toga izvaditi, miješati ručnim mikserom dok ne dobije teksturu sladoleda.
  • Kada je “sladoled” spreman, staviti preko piškota u kalup za tortu  i ostaviti 4 sata u zamrzivač.
  • Prije posluživanja posuti kakaom u prahu

 

Slični članci

Ukusni kolačići od limuna i badema

Ultra magazin

Pečeni karfiol i tjestenina s limunom i bijelim lukom

Ultra magazin

Probaj zeleni smuti po receptu slavne glumice Reese Whitherspoon

Ultra magazin