Ultra Inspirativno

Italija prva uvodi u škole obavezan predmet o klimatskim promjenama

Od iduće godine, u Italijanskim školama biće obavezno učenje o klimatskim promjenama i održivosti, u pokušaju da se zemlja pozicionira kao lider u ekološkom obrazovanju i očuvanju naše planete.
Foto: cnn.com

Ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti, koji je pripadnik antisistemskog pokreta “Pet Zvijezda”, rekao je da će sve škole uključiti oko 33 časa godišnje u školski program, kako bi izučavale probleme povezane sa klimatskim promjenama.

Lekcije će biti uvedene u već postojeće časove građanskog obrazovanja i imaće “ekološki pečat” od septembra 2010. godine. “Ideja je da građani budućnosti moraju da budu spremni za klimatske vanredne situacije. Pored toga, održivi razvoj će se pojaviti i u tradicionalnijim predmetima, kao što su geografija, matematika i fizika”.

On smatra, ako se uči o klimatskim promjenama čak i u tradcionalnijim predmetima, da će se više pažnje posvećivati problemu. Fioramonti je takođe objasnio, da se cijelo ministarstvo mijenja, kako bi održivost i klimu učinili centrom obrazovnog modela.

Foto: Getty Images

“Želim da učinim da italijanski obrazovni sistem bude prvi na svijetu, kojem će životna sredina i društvo biti centar svega što se uči u školama”, rekao je Fioramonti.

Italiansko ministarstvo obrazovanja računa na pomoć naučnika i stručnjaka, koji će im pomoći da razviju školski plan i program, koji će pažnju usmjeriti na klimatske promjene i životnu okolinu.

Pokret “Pet Zvijezda” kojem pripada Fioramonti, ima dugu istoriju o brizi za životnu sredinu. Otkako je postao ministar, Fiormanonti je kritikovan od strane desno orijentisanih stranaka, zbog podrške studentskim protestima protiv klimatske promjene i povećavanja poreza na plastiku i gazirana pića.

Bravo Italija!

Izvor: cnn.com

Slični članci

Možeš sve, kada prevaziđeš stres!

Ultra magazin

Top 7 najfotogeničnijih svjetskih lokacija!

Ultra magazin

Volimo životinje: Socijalizacija pasa BL – “Svaki izbor je dobar, ako je životinja zbrinuta i srećna”

Ultra magazin