Ultra Moderno

Istražujemo: Da li je gel manikir opasan za tvoje nokte?

IuteCredit
IuteCredit

Manikir je nesumnjivo jedno od jednostavnijih zadovoljstava u životu, a s godinama su se mogućnosti proširile od jednostavnog lakiranja, koje će se vjerovatno oštetiti u roku od nekoliko dana, do gel ili akrilnog manikira koji nudi dugotrajne efekte. Ali, da li je gel manikir previše dobar da bi bio istinit?

gel manikir
Foto: freepik.com

Stručnjakinja za nokte Deborah Lippmann govori o efektima gel manikira na tvoje nokte. Da li mogu uzrokovati trajna oštećenja, koja će oslabiti nokte i učiniti ih lomljivijim? Nije tajna da akril nije najbolja opcija za tvoje nokte, ali gel manikir je druga priča.

Za razliku od osnovnog laka, gel manikir je učvršćen UV svjetlom, što čini nokte izdržljivijima i dugotrajnijima. “Gel lak za nokte je lak s foto inicijatorima, ovo je ključni sastojak i ono zbog čega gel lak reaguje na UV svjetlo – ovaj proces se naziva polimerizacija”, objašnjava Lippmann. „Ne samo da se gel lak odmah osuši, već i prianja na ploču nokta za duže nošenje i daje visoki sjaj. ” Gel je s godinama brzo dobio na popularnosti jer traje do dvije sedmice na noktima, dok se običan lak mora nanijeti već idući dan. Deblji od tradicionalnog laka i pričvršćen direktno na nokte, ovaj lak se može izvesti kod kuće s odgovarajućom opremom, ali je često bolje uraditi ga u salonu. Međutim, proces uklanjanja može potencijalno ugroziti tvoje nokte.

gel manikir
Foto: freepik.com
IuteCredit
IuteCredit

Možda ćeš doći u iskušenje da skineš svoj gel manikir sa noktiju kako boja počne izrastati, ali Lippmann upozorava da bi se upravo ta greška mogla pokazati opasnom za tvoje nokte. „Mnogi ljudi postanu nestrpljivi s vremenom koje je potrebno da se gel otopi, pa na kraju povuku proizvod i to je ono što oštećuje nokat”, kaže ona. “Definitivno nikada ne gulite i ne grickajte gel s noktiju jer sa slojem gela skidate sloj nokta i na taj način slabite nokatnu ploču”, dodaje Lippmann, i predlaže da se nokti povjere profesionalcima. Umjesto toga, najbolji način uklanjanja gela je povratak u salon kako bi ti namočili lak, a ne turpijali nokat.

Ako želiš skinuti gel lak kod kuće, Lippmann preporučuje turpijanje gornjeg sloja noktiju turpijom za uklanjanje sjaja. Zatim natopanje malo stopostotnog pamuka acetonom te omotavanje svakog nokta aliminijumskom folijom i ostavljanje da odstoji oko 5-10 minuta – to pomaže pri uklanjanju gel laka. Nakon što ukloniš foliju, uzmi mali štapić za nokte i gurni lak s nokta – trebao bi se odvojiti kao list.

gel lak
Foto: freepik.com

 

Nanošenje kreme za obnavljanje kutikule na kraju će takođe pomoći u jačanju i održavanju zdravlja noktiju jer aceton može biti i relativno grub za tvoju kožu i nokte.

Manikir u gelu na kraju nije najgora stvar koju možeš uraditi svojim noktima, a dugotrajna boja urađena u salonu se svakako isplati. Međutim, važno je biti svjestan procesa uklanjanja laka kako bi se očuvala čvrstoća noktiju, a bez obzira na to da li sama ukljanjaš gel ili u salonu, gel se nikako ne smije guliti ili turpijati skroz do tvojih noktiju.

Slabljenjem nokatnih slojeva i uklanjanjem sloja nokta, on postaje podložniji lomljenju. Čvrstoća tvojih noktiju zavisi od toga koliko se dobro brineš o njima, ali gel manikir ne predstavlja neposrednu prijetnju tvojim noktima ako se pravilno ukloni.

Izvor: shefinds.com

Slični članci

Maske za njegu lica koje možeš napraviti kod kuće

Ultra magazin

5 načina kako da tvoje oči izgledaju veće

Ultra magazin

5 “modnih” horoskopskih znakova sa istančanim osjećajem za estetiku, stil oblačenja i modu

Ultra magazin