Ultra Zanimljivo

Istraživanje kaže da psi znaju kada im vlasnik laže

IuteCredit
IuteCredit

Prema novoj studiji, postoji šansa da psi znaju kada ih vlasnici lažu. Istraživanje je pokazalo da psi drugačije reaguju na ljude koji su im rekli laž, a da toga nisu svjesni, nego na osobu koja ih je svjesno lagala.

psi istraživanje
Foto: freepik.com

Ovi rezultati pokazuju da psi mogu imati “teoriju uma” koju koriste da razumiju ponašanje svog vlasnika. To je nešto što djeca obično razvijaju oko četvrte godine. Viši autor studije Ludwig Huber, šef odjela za komparativnu kogniciju na istraživačkom institutu Messerli u Beču, i glavna autorka Lucrezia Lonardo, doktorand na Messerli Research Institute, napisali su u zajedničkom emailu za Live Science: “Iako svaki vlasnik psa misli da ga njegov pas ‘razumije’, tako sofisticiran nivo rasuđivanja o mentalnim stanjima drugih bića nikada nije naučno dokazan kod pasa.”

psi istraživanje
Unsplash

Urađen je eksperiment sa 260 pasa koji su stavljeni na jednostavan test gdje su ih ljudi lagali. Eksperiment je osmišljen tako da bude sličan studijama na djeci i velikim majmunima. Rezultati su izvučeni kako bi se vidjelo koliko je na ponašanje psa uticalo ono što mu je osoba komunicirala. Ovi rezultati su pokazali da je više pasa reagovalo kada im se govorila istina, a ne laž. Iz ovoga se može zaključiti da psi znaju kada su im lagali i da su u skladu s tim donosili odluke. Međutim, još uvijek nema dovoljno dokaza da bi ova teorija bila konačna.

Još uvijek je poprilično nepoznato zašto psi donose odluke koje donose i koliko ljudska komunikacija ima veze s tim. Međutim, ovi rezultati pružaju zanimljiv pogled u um psa.

IuteCredit
IuteCredit

Izvor: onegreenplanet.org

Slični članci

Nikola Jokić novi član Jelen porodice

Ultra magazin

Savjeti kako da uštediš za putovanja!

Ultra magazin

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Ultra magazin