Ultra Zanimljivo

Istraživanja potvrđuju: Prerađena hrana stvara zavisnost

Svako ko je ikada otvorio vrećicu čipsa, zna kako teško može biti zaustaviti se na pola vrećice i ne pojesti do kraja. Nova studija iz Nacionalnog instituta za zdravlje ima za cilj razumjeti zašto.

Foto: Unsplash

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Cell Metabolism, pokazuje da “ultra-prerađene” namirnice zapravo mogu imati nešto što stvara naviku u njima, tjerajući ljude da se prejedaju i dobiju veću težinu od onih koji jedu neprerađenu hranu ili minimalno obrađenu hranu.

Prethodne studije su pokazale da je konzumiranje ovakvih namirnica povezano sa povećanim rizikom od raka, kardiovaskularnih bolesti i rane smrti, ali ove opservacijske, samoopredeljene studije mogu samo pokazati korelaciju, tako da naučnici nisu mogli direktno pripisati prerađenoj hrani, gojaznost i bolest.

Strogo kontrolisano ispitivanje otkrilo je da su oni na ultra-prerađenoj ishrani konzumirali 508 kalorija više u prosjeku – što je stručnjake navelo da spekulišu da li ove namirnice na neki način izazivaju zavisnost.

„Iznenađen sam nalazima ove studije, jer sam mislio da ako se uporede sastojci dvije vrste ishrane, poput šećera, masti, ugljikohidrata, proteina i natrija, neće biti ništa magično u vezi ultra-prerađene hrane, koja bi uzrokovala zavisnost ljudi da jedu više ”, kaže glavni autor Kevin Hall iz Nacionalnog instituta za dijabetes i digestivne i bubrežne bolesti u NIH-u. “Ali otkrili smo, u stvari, da su ljudi unosili mnogo više kalorija na ultra-prerađenoj ishrani, a to je prouzrokovalo da dobiju na težini i masnoću.”

Foto: Unsplash

Tokom mjesec dana, 20 zdravih dobrovoljaca primljeno je na posmatranje i podijeljeno u dvije grupe: jedna na ultra-prerađenu ishranu (bijeli hljeb, konzervirana hrana, i drugo) i druga grupa koja je konzumirala hranu napravljenu od svježih namirnica. Poslije dvije nedjelje, grupe su mijenjale režime. Učesnicima je obezbjeđeno tri obroka dnevno, uz neograničenu količinu vode i grickalica, u skladu sa dodijeljenom dijetom. Sve što su konzumirali zabilježeno je.

Učesnici koji su počeli sa prerađenim namirnicama, unosili su 508 kalorija više, dobili 4 kilograma i povećane masnoće u toku prve dvije sedmice, a zatim izgubili težinu i masnoće kada su se prebacili na neprerađenu hranu. Za samo mjesec dana, metabolički testovi nisu otkrili nikakve značajne zdravstvene probleme.

 

Izvor: nypost.com

Slični članci

Psiholozi tvrde da sve više mladih smatra da imaju pravo na privilegije

Ultra magazin

Zalutali mačak je u vatrogasnoj stanici pronašao svoj dom i svi ga obožavaju!

Ultra magazin

Pospane pčelice – nešto najljepše što ćeš danas vidjeti!

Ultra magazin