Ultra Inspirativno

Istraživači su pronašli recept za sreću!

Šetnja, ljubaznost i pomaganje drugima, smanjuje anksioznost i depresiju, a povećava osjećaj sreće i socijalne povezanosti. Svi imamo svoj način kako da se oraspoložimo i podignemo energiju. Nekima je to dobar trening, drugima čokolada. Međutim, istraživači sa Univerziteta u Ajovi, pronašli su način kako da se osjećaš srećno i dobro u svojoj koži.

Foto: fortune

Istraživači su testirali tri različite tehnike kako bi smanjili anksioznost, a povećali sreću. Istraživanje je zahtijevalo da tri grupe učenika šetaju kampusom 12 minuta, praktikujući različite pristupe.

Prva grupa je praktikovala ljubaznost, druga međusobnu povezanost, a treća se morala porediti sa drugima. Eksperiment je uključivao i kontrolnu grupu koja je morala površno analizirati ljude. Na osnovu odjeće, šminke i slično.

Istraživači su otkrili da su se oni koji su se bavili ljubaznošću prema drugima, osjećali najsrećnije. Osjećali su se više povezanim i manje pod stresom. Učenici koji praktikuju međusobnu povezanost i društveno poređenje, bili su manje saosjećajni i povezani od onih koji su praktikovali ljubaznost. Nadalje, druge studije su pokazale da se negativni efekti praktikovanja socijalnog poređenja množe, ako se loše osjećamo.

Foto: creativemarket

“Šetnja i ljubaznost prema drugima u svijetu smanjuje anksioznost i povećava sreću, te osjećaje društvene veze”, kaže Douglas Gentile, profesor psihologije. “To je jednostavna strategija koja ne zahtijeva mnogo vremena i truda, a možemo je svakodnevno praktikovati”.

“Za razliku od prve dvije, socijalno poređenje je konkurentna strategija. To ne znači da ne može imati neke koristi, ali kompetitivni načini razmišljanja povezani su sa stresom, anksioznošću i depresijom.”

 

Izvor: yogi.press

Slični članci

TOP 5 atrakcija koje moraš vidjeti u Parizu!

Ultra magazin

Pomozi drugom – popravi sebi dan

Ultra magazin

Prirodni načini da ojačaš svoj imunitet

Ultra magazin