Ultra Moderno

Istražili smo ko je sve počeo proizvoditi zaštitne maske za lice

Posljednje upute koje smo dobili od vlasti kada je riječ o sprječavanju širenja korona virusa, jeste da se trenutno ne možemo pouzdati u socijalnu distancu, te da je svima preporučeno nošenje maski. I zaista, zaštitne maske za lice ovih dana viđamo više nego ikada prije. Korona virus je potražnju za maskama podigao na maksimum, tako da već nekoliko sedmica vlada njihova nestašica. Tako su svjetske modne kuće u svoje nove kolekcije uvrstile i maske, o čemu smo nedavno i pisali. Fendi je bio jedan od prvih brendova koji je predstavio svoju dizajnersku masku, a ubrzo su i ostale vodeće svjetske marke zapratile ovaj trend. Iako se početkom godine najavljivalo da će sasvim drugi odjevni komadi obilježiti 2020. godinu, situacija se veoma brzo promijenila. Čini nam se da će  nažalost maske obilježiti ovu godinu.

Pixabay

Po ugledu na svjetske primjere, dosta regionalnih modnih dizajnera odlučilo je dati svoj doprinos i počelo proizvoditi maske. Ovu akciju podržale su i mnoge tekstilne fabrike, kao i pojedinci poput vlasnika krojačkih salona, kako bi zajedničkim snagama uspjeli proizvesti dovoljan broj maski za sve građane.

Jedna od njih je Belma Tvico, čiji tim proizvodi maske i zaštitna odijela i isporučuje ih javnim službama, te na taj način bar malo olakšavaju trenutnu situaciju. Oni su se u potpunosti okrenuli proizvodnji zaštitnih odijela i maski, a ističu da će tako biti sve dok se ne smiri trenutna pandemija.

Instagram: belmatvico

I brend Artesana koji se inače bavi izradom ekološki prihvatljivih proizvoda, počeo je sa proizvodnjom dvoslojnih zaštitnih maski od pamuka, koje dolaze u nekoliko veličina i dezena. Maske se mogu naručiti na njihovom web shopu http://www.artesana.ba/  ili putem FB stranice https://www.facebook.com/ArtesanaSarajevo/ .

Sanita Kurbegović-Husaković i Aldina Nezić prije nekoliko godina su pokrenule proizvodni obrt PM „Bubamara“, a još prije godinu dana počele sa pravljenjem pamučnih medicinkih maski. Posljednjih nekoliko sedmica ljudi ne prestaju da ih zovu, a trenutno su u mogućnosti da proizvode 400 maski na dan. One prave maske od pažljivo biranih pamučnih materijala, koje se šiju u tri sloja.

Ljubuški brend Lola.tees još je jedan modni predstavnik koji je odlučio svoj talenat usmjeriti u humanitarne svrhe i u ovim neizvjesnim vremenima pomoći onima koji su najugroženiji. Kako samo ističu, vrlo dobro znaju u kakvom nam je stanju zdravstvo, te su zato odlučitli donirati napravljene maske medicinskim djelatnicima i doktorima.

Vlasnica modnog studija „KHADI“ Aleksandra Radošević Glamočić se takođe odlučila dati svoj doprinos u borbi protiv korona virusa, tako što sa članovima svoje porodice pravi zaštitne maske za lice. Oni prave dvoslojne maske od pamuka koje se mogu prati na visokim temperaturama, te se zato mogu koristiti više puta. Za sve informacije, možeš ih kontaktirati porukom ili pozivom na broj 066/399-613.

Instagram: khadiblbrand

Galerija „Vrisak“ u Banjaluci još je jedan svijetao primjer, gdje trenutno dvije zaposlene osobe šiju maske za građane po narudžbi, odnosno potrebi. Do sada su preko 150 maski podijelili besplatno starijim licima i najugroženijoj populaciji. Iz ove kreativne radionice su nam rekli kako je repromaterijal za maske izuzetno poskupio, što se kosi sa moralnim načelima koja bi u situacijama poput ove trebala biti najbitnija.  Dodatne informacije možeš dobiti na njihovom instagram profilu Vrisak.

I Studio Hera Banja Luka počinje  sa proizvodnjom pamučnih maski za višekratnu upotrebu, a sve informacije možeš dobiti  preko vibera 065/ 540-045.

Hrvatski modni dizajner Zoran Aragović krajem februara je predstavio svoje dizajnerske maske, za koje je veoma brzo dobio veliki broj upita. Nije riječ o medicinskim maskama, ali sve maske su pamučne, tako da se mogu prati na visokim temperaturama i nositi više puta.

Facebook: BiteMyStyle fashion design

Tekstilno preduzeće Sana Linea iz Kostajnice proizvelo je 10.000 zaštitnih maski od pamuka, te na taj način obezbijedilo make za svoje radnike,mnoge privredne subjekte i poslovne partnere.

Udruženje “Žene za ženu” iz Konjica dale su svoj doprinos tako što su počele šiti zaštitne maske za policiju i medicinsko osoblje, a zbog velike potražnje, uskoro im se pridružio značajan broj žena koje su spremne pomoći.

Proizvodna radnja „Trikotaža 2“ iz Maslovara je takođe svoju proizvodnju prilagodila trenutnoj potražnji, te su sve svoje kapacitete usmjerili na proizvodnju maski koje izrađuju od čistog sanitetskog pamuka u bijeloj i zelenoj boji. Prve narudžbe su isporučene velikim fabrikama i firmama u Kotor Varošu i Banjaluci.

Firma Has Robotics iz Brčkog je još jedna kompanija koja je preusmjerila svoju proizvodnju i pomoću 3D printera, započeli su proizvodnju zaštitnih maski namijenjenih prvenstveno medicinskom osoblju.

Zatvorenici kazneno-popravnog zavoda Banjaluka i Foča takođe su se priključili akciji šivanja maski, a nakon što obezbijede dovoljan broj zaštitnih maski za potrebe same ustanove, nadaju se da će nastaviti sa proizvodnjom istih za one kojima su najpotrebnije.

Unsplash

Kompanija MK Slovenka iz Donjeg Vakufa počela je sa proizvodnjom  maski od kvalitetnoh materijala koje su podložne dezinfikovanju i pranju na visokim temperaturama. Maske se trenutno mogu nabaviti smo u prostorijama ove kompanije u Donjem Vakufu, od 7 do 16 časova.

Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja, počelo je da proizvodi svoje zaštitne pamučne maske, prvenstveno za djecu sa posebnim potrebama, a onda i za sve druge kojima su potrebne.

Maske se mogu naručiti i putem e-Bay i mnogih drugih online trgovina, s tim što isporuka najčešće traje dugo, a i dostava je često preskupa.

Veoma je bitno naglasiti da treba biti jako oprezan prilikom stavljanja maske, jer u suprotnom ona ne ispunjava svoju svrhu. Neophodno je prije samog stavljanja maske, ruke oprati alkoholnim sredstvom za dezinfekciju ili sapunom i toplom vodom. Potrebno je pokriti područje usta i nosa, a osigurati da između maske i lica nema pukotina. Kada jednom staviš masku, ne dodiruj je više rukama i ne namiještaj svakih nekoliko minuta. Ako je riječ o jednokratnim maskama, onog trenutka kada postane vlažna, potrebno je skinuti i odložiti u otpad, jer više nije upotrebljiva. Korištenje pamučnih maski podrazumijeva da ih moraš prati redovno, odnosno nakon 2-3 sata aktivnog nošenja, a sterilisati se mogu peglanjem.

Slični članci

5 načina kako kombinovati bijelu košulju u ljetnjim odjevnim outfitima

Ultra magazin

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Ultra magazin

Njegovo veličanstvo kimono – idealan odjevni komad za ljeto

Ultra magazin