• Home
  • Ultra Moderno
  • Intervju: Mladen i Petar Grubić poznati dizajneri nakita – Nova kolekcija “Zapisi iz tišine…”
Ultra Moderno

Intervju: Mladen i Petar Grubić poznati dizajneri nakita – Nova kolekcija “Zapisi iz tišine…”

IuteCredit
IuteCredit

“Dodirnuvši prvi put glinu i pokušavši joj udahnuti život, promijenio sam svoju sudbinu”, poručuje Mladen Grubić, jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera nakita. Do tog trenutka sve je išlo na predvidljiv način. Školovanje za novinarsku profesiju, prvi objavljeni tekstovi, prvi radijski prilozi… A, onda je taj čudesni, praiskonski materijal, sve promijenio i otvorio vrata onome, što će kasnije postati čuveni brand nakita koji oduzima dah, “Grubić design”.

Foto: Jasmin Krpan

“Kao i većina ljudi, nisam primjećivao kako je glina svuda oko nas. Od crijepova na krovovima, pa sve do tanjira i šoljica za jutarnju kafu. Igrom slučaja susret s glinom, izazvao me je na igru. Sanjar u meni se probudio i tako su nastali prvi radovi. Nakit, sinulo mi je… Novinarska riječ se izgubila i ostala negdje daleko u vremenu. Nakon gline otkrivao sam i druge materijale, koji su me okruživali. Kožu, obične tkanine s kojima sam mogao dati novu dimenziju nakitu. Naizgled obične metale poput bronze, od kakvih su ukrase stvarali stari Slaveni, Kelti”, iskren je Mladen.

Foto: Jasmin Krpan

Sin Petar pridružio se kreativnom timu. Otvorene su galerije u Šibeniku i Splitu. “Grubić dizajn” je sa svojim radovima, uskoro prešao granice Hrvatske i postao vodeći brand nakita širom regiona i svijeta.

IuteCredit
IuteCredit

“Završili smo sada i novu kolekciju i krenuli u izradu kataloga. Za styling smo angažovali mladu umjetnicu Neru Gržin, ali onda se dogodilo neočekivano… Tama izolacije u koju je priveden čitav svijet zbog epidemije korona virusa, nadvila se nad nas u proljeće 2020. godine. Zabrane kretanja, susreta. Prisilno smo uvedeni u tišinu…”, iskren je Mladen.

Foto: Jasmin Krpan

Umjetnica Nera Gržin kaže: “Zaista ne znam, kako bi stranice kataloga izgledale danas, da nije izbio zloglasni COVID-19. Zahvaljujući njemu kompletno je izmijenjena naša dnevna rutina, a time i naš fizički, ali i emocionalni kosmos. Najviše pod tim uticajima tišine i praznine, u kojima se čovjek osjeća osuđen sam na sebe, izrastale su ove stranice kao svjedoci vremena izolacije, u kojoj čovjek oslobođenje ponovno nalazi u prirodi. Sada kada se sve gotovo gotovo vratilo u normalu, taj se period čini kao neki drugi život, a bilo je to nedavno”.

Foto: Jasmin Krpan

“Grubić design slijedi svoj dugoročni moto – od ulične mode do ekstravagancije. Ne robujemo hirovitim modnim kretanjima, koja pružaju kratkoročno zadovoljstvo. Vjerujemo u svevremenski koncept, koji donosi nosivost i trajnu vrijednost… Uživamo u potpunoj slobodi, stvarajući brojne kolekcije nakita, različitost materijala, velika mašta i strast, sa jedinim ishodom, a to je posebnost”, poručuje Mladen.

Foto: Jasmin Krpan

“Mir je institucija, koja je hram kreativnosti… Izolacija u koju je priveden čitav svijet, sa brojnim zabranama kretanja, susretima…Prisilno smo stjerani u mrak, a strah želi biti jedini neprijatelj. Naš kreativan zanos redovno nam daje šifru, znak, kako bi svladali neizvjesnost i pobjedili strah. U tom svijetu tišine, nastaju dnevnički zapisi. Sve je stalo, ali ne i razmišljanja na temeljima novih ideja. Iz dana u dan inspiracija je napadala kreativnost… Prvih dana pričali smo o preoblikovanju metala. Njegovom nastanku i nalazima. Kroz arheološke iskopine, slike i različite reljefe… Znamo da su postojale tajne o vještinama dobivanja, preradi i proizvodnji metala. Bilo je puno mističnosti u eksperimentisanjima, a neki materijali su bili poznati, kao roba svojstvena nekoj religiji. Već prvi vikend, (jer dan i datumi nisu bitni) odlučili smo se na taj prapočetak…”, navodi Mladen.

Foto: Jasmin Krpan

“Novi oblikovani elementi, neka budu od bakra kojeg ćemo posrebriti i dodatno patinirati. Mesing kao drugi materijal biće odličan kontrast, jednako moćan i bez sjaja. Poput starog arheološkog nalaza, a potpuno nov i živ! Obrada je išla glatko! Prstenje sa plohom, koja je „razbijena“, namjerno oštećena. Utor u centru prstena, prazan, gdje je nekada bio kamen. Prsten koji je izgubio vlasnika. Ostavština, što je inače sinonim za nakit, nasljeđe kroz generacije. To je bila glavna vizija u stvaranju kolekcije, koja nije imala jasan cilj. Krst koji je zapravo trebao biti mač, trag davnih ratovanja. Preoblikovali smo ga u krst, simbol vjere i žrtve, ali i nade za novu budućnost. Okovi kao narukvice sa kojih vise krstovi, za pobjednike koji slave slobodu…”, kaže Mladen.

Foto: Jasmin Krpan

“Beskonačnost lanaca, koji zvukom prate pokret, različiti medaljoni „štitovi“ sa razderotinom, efektom metka… U miru se čuo zvuk obrade metala, bez puno riječi… Zatvoreni, ali slobodni u svojoj kreativnoj kapsuli. Pobjednici će nositi nakit, a svijet će biti velika arena, koja će slaviti stvaranje posebnosti. Ne znamo da li je naša sloboda, ugrožena slučajno?… Nastavili smo u našoj radionici sa izradom, gdje je nastala i još uvijek se razvija nova kolekcija nakita. U tišini…”, iskreno govori Mladen Grubić.

Foto: Jasmin Krpan

Mladenov sin, Petar Grubić kaže: “Oduvijek sam bio fasciniran, kako se odviju prvi susreti s ljudima, koji mi jako odgovaraju. Jasmin i Nera, su pravi primjer toga. U svim onim čudnim emocijama i stanjima svijesti u kojima smo svi plutali posljednjih mjeseci, za mene je ova saradnja bila jedan od najbitnijih segmenata tog razdoblja i moje sidro mira i motivacije. Mislim da se to jako dobro vidi na fotografijama, naše nove kampanje. Mišljenja sam da je tačno to, najbitnije za kvalitetnu kreativnu saradnju: naći ljude, koji ti odgovaraju po načinu svog rada i po svom karakteru. Kad u takvom setup-u svojim saradnicima ostaviš dovoljno prostora za njihov vlastiti kreativni izražaj – to je maksimum, koji vi kao tim možete izvući. Duboko sam uvjeren, da ovo nije posljednja ovakva saradnja u ovom sastavu”, kaže Petar.

Foto: Jasmin Krpan

“Što se tiče izolacije, tema naše kampanje, nije mi teško pala. Oduvijek sam jedan dio godine, i to najčešće početak godine, kao i sada, provodio u sličnim uslovima. Mislim da je samoća, nešto od čega niko ne bi trebao bježati. Ne vidim kako neko može raditi na sebi, voljeti sebe ili imati vlastiti mir, bez toga. Možda neko može, ali ja ne mogu. Uostalom, mislim da je tražena reakcija, za bilo koji problem u životu uvijek ista: ostani maksimalno miran, napravi plan i zapamti, da su disciplina i dosljednost, ključ rješavanja svakog problema. Što se tice dizajna nakita za našu novu kampanju – ostajemo dosljedni: Svevremenski komadi, koji ne prate trendove, koji traju mnogo duže od jednog proljeća i ljeta, i uz koje ćete svima jasno dati do znanja ko ste, kakvi ste i kako se osjećate…”, iskren je Petar Grubić.

Foto: Jasmin Krpan
Foto: Mare Milin

Design nakita – Mladen i Petar Grbić

Editorial styling i model – Nera Gržin

Photo – Jasmin Krpan

Slični članci

Kako zaštiti kožu lica i tijela tokom ljeta

Ultra magazin

Kako da nosiš svoj omiljeni teksas šorc?

Ultra magazin

Obuća za ljeto 2021 – Šta ćemo nositi ove sezone?

Ultra magazin