Ultra Ukusno

Idealan napitak za detoksikaciju organizma nakon praznika!

Praznični dani polako prolaze, te tešku hranu trebamo zamijeniti laganijom i napraviti kvalitetan detoks organizma. Kurkuma, kokosovo ulje i mlijeko poznate su supernamirnice i osnove zdrave prehrane. Kada se spoje u jedan napitak, pretvaraju se u sredstvo koje jača imunitet, poboljšava probavu i čisti jetru od toksina, te je idealan za kvalitetnu detoksikaciju organizma.

Foto Healthy Food Bllog

Zlatno mlijeko je napitak na bazi kravljeg mlijeka ili njegovih zamjena (npr. bademovo ili rižino mlijeko) u koji se dodaje mljevena kurkuma i kokosovo ulje, a po potrebi se upotpuni sa cimetom, đumbirom, crnim biberom i kardamomom.

Ovaj napitak se u ajurvedi i kineskoj medicini koristi već stotinama godina, a na zapadu je postao popularan u posljednjih nekoliko godina.

Od sastojaka za ovaj napitak ti je potrebno:

  • 100 grama organske kurkume u prahu,
  • 1 čajna čajna kašičica crnog bibera,
  • 1 kašičica cimeta,
  • 1 kašičica đumbira u prahu,
  • 100 grama kokosovog ulja,
  • 350 ml filtrirane vode.

Priprema je veoma jednostavna:

Zagrij u loncu kurkumu, crni biber, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje pusti da smjesa zavrije, pa kuvaj oko deset minuta, dok ne ispari višak vode. Kuvanjem ćeš smanjiti gorčinu iz kurkume, a pasta će biti glatka. skloni lonac s vatre i pusti da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smjesi dodaj sirovi med i sve zajedno dobro promiješaj.

Ovu pastu stavi u sterilnu staklenu posudu i stavi u frižider. Možeš je tako čuvati od nekoliko sedmica, pa do nekoliko mjeseci.

Kada želiš napraviti zlatno mlijeko, 100 mililitara mlijeka po izboru lagano zagrij, te pomiješaj sa jednom do dvije kašičice paste od kurkume.

 

Izvor: Healthy Food Blog

Slični članci

Jednostavne lazanje sa špinatom

Ultra magazin

Petominutni doručak sa pesto umakom!

Ultra magazin

Pripremi tjesteninu po omiljenom receptu Giorgia Armania

Ultra magazin