Ultra Inspirativno

Ibiza – mnogo više od obične zabave!

Uprkos blistavoj reputaciji kao evropska destinacija za ljubitelje zabave i provoda, Ibiza – treće najveće ostrvo na Balearima, nudi puno više od obične zabave. Sa bogatom istorijom koja seže najmanje do doba Fenićana, ostrvo je zaradilo titulu UNESCO svjetske baštine zbog svoje kulture, biološke različitosti i ostaje bastion idiličnih plaža, borovih šuma i arhitektonskih znamenitosti. Evo kako da iskusiš šta Ibiza nudi izvan plesnih podijuma.
Foto: ibiza-spotlight.es

Ako tražiš uzbuđenje na pravom si mjestu. Neustrašivi putnici koji traže avanture na vodi mogu da probaju parasailing, flyboarding ili skijanje na vodi, ali ništa ne može da se poredi sa skakanjem sa litice u kristalno čistu vodu. Uvale zapadne obale, Cala Tarida i Cala Bassa su popularna mjesta za sve koji vole ronjenje. Nakon iscrpljujućih aktivnosti možeš da se odmoriš na pješčanoj plaži dok pijuckaš zasluženi koktel.

Foto: santjosep.net

Za sve koji vole penjanje, uspon na najviši vrh Ibize, Sa Talaia, sa pogledom na vrhove tradicionalnih bijelih  ostrvskih kuća, zelenih borovih šuma i panorame zaliva Sant Antoni je jednostavno spektakularan. Najspektakularnije od svega je penjanje nekoliko sati prije sumraka i pogled na nebo koje mijenja boje dok sunce tone ispod horizonta.

Foto: ibiza5sentidos.es / Xescu Prats

Mistični pejsaž asimetričnih zidova, intrigantne rezbarije i prirodni bazeni sa slanom vodom, skrovita plaža Atlantis transformisana iz kamenoloma iz 16. vijeka u igralište za istraživače tokom hipi pokreta. Zvanično poznata kao Sa Pedreera de Cala D´Hort, kamenolom je bio izvor kamenja koje je služilo za gradnju tipičnih kuća koje se mogu naći na ostrvu. Putnici mogu da “zarone” u autohtonu floru i faunu i da uživaju nesmetano u pogledu na Es Vedra, stijenu od krečnjaka koja se izdiže iz  mora.

Foto: Pinterest

Stari grad je raj za sve ljubitelje istorije, mješavina maurske i srednjovjekovne arhitekture nudi pogled u bogatu istoriju ostrva. Prošetaj do dvorca Eivissa, koji se nalazi na najvišem vrhu Dalt Vile, građen je tokom hiljadu godina, a uključuje rezidenciju bivšeg guvernera, kasarnu i toranj.

Unsplash

Ostrvo takođe nudi puno toga za sve porodice koje su odlučile da provedu odmor na ovom čarobnom ostrvu. Ako putujete sa djecom obavezna je posjeta akvarijumu Cap Blanc koji se nalazi u podzemnoj pećini koja je prvobitno izvozila jastoge u Barselonu i druge regionalne gradove. Ovih dana pećina je dom za mediteranska morska stvorenja, uključujući morske zvijezde. Obzirom da ima optimalni kvalitet vode zahvaljujući plimi vrlo je moguće da ćeš vidjeti i morske kornjače.

Foto: welcometoibiza.es

Slobodni duh ostrva privlači ljubitelje joge i wellnesaa, željnih odmora i povezivanja sa prirodom. Bez obzira da li si ljubitelj joge ili si samo na odmoru, Ibiza je pravo mjesto za odmor i blaženstvo.

Foto: restauranteviejogallo

Kada se radi o Ibizi ne možemo da ne spomenemo i gastronimiju ostrva. Ukus španske kuhinje možeš da osjetiš u jelima kao što je zarzuela de mariscos, varivo od školjki sa šafranom i svježim povrćem, ili fideua, jelo slično tipičnoj paelji, ali sa rezancima umjesto riže. Ostrvo je poznato i po vinu koje je primilo uticaje Feničana, Grka i Rimljana, koristi razne vrste grožđa koje raste na ostrvu. Naravno nezaobilazan je i chupito (čašica) liker od ostrvskog bilja za kraj obroka.

Foto: anforaibiza.com

Hipi buvljaci su dio ostrvske kulture kada su umjetnici i dizajneri otkrili ostrvo tokom 60-tih godina prošlog vijeka. Ako želiš originalne suvenire, nakit, unikatnu odjeću i egzotične materijale obavezno posjeti Hipi buvljak.

Foto: marieclaire.com

Naravno, zbog spektakularne prirode i boja, Ibiza je nezaobilazna destinacia i za Instagramere. Iako nije dio Ibize, obavezna je i posjeta najmanjem ostrvu Formenteri koje je udaljeno samo 30 minuta trajektom, a prepuno je skrivenih uvala i pješčanih plaža na kojima gužva nije prevelika.

 

Izvor: nationalgeographic.com

Slični članci

Kako se nositi sa teškim situacijama i osjećanjima prouzrokovanim pandemijom korona virusa

Ultra magazin

Dnevna doza relaksacije uz Ultra audio priče

Ultra magazin

Stručni savjeti za što produktivniji i efikasniji rad od kuće

Ultra magazin