Ultra Ukusno

Hungry Mile – food bloger uz kojeg niko nije gladan!

Mile Butorac je pravi dokaz da kad pronađeš posao koji voliš ustvari nećeš morati da radiš nijedan dan u životu. Mladi food bloger svoju priču je započeo prije četiri godine na instagramu pod imenom @hungry_mile, a danas iza sebe ima armiju pratilaca kojima svaki dan servira neko novo i zanimljivo jelo.

Kratkim i jednostavnim receptima, prilagođenim sezonskim namirnicama, uspio je pronaći put do stomaka mnogih od nas. Ako slučajno nemaš ideju za današnji ručak, uđi na njegov profil i nećeš znati šta prije da spremiš svojim ukućanima i sebi.

Intervju sa sipmatičnim gurmanom pročitaj u nastavku:

Kako ste došli na ideju da spojite svoje 2 ljubavi – hranu i fotografiju?

MILE BUTORAC: Do ideje je došlo spontano, nakon sudjelovanja u jednom kulinarskom showu počeo sam na svom privatnom profilu objavljivati sve više i više hrane, i tako je hrana kroz neko vrijeme jednostavno izgurala ovo privatno.

Foto: Instagram/hungry_mile

Možete li objasniti čime se tačno bavite na profilu hungry_mile?

MILE BUTORAC: Ideja oko hungry_mile je podsticati ljude da više kuhaju, da pripremaju hranu kod kuće, da se okupljaju oko stola, i na taj način kad god mogu i što više mogu slave život. Jer zbilja imamo puno razloga za slavlje, puno njih uzimamo zdravo za gotovo. Budući da se bavim keramikom i imam jedan mali vrt, onda tu znaju zalutati i takve slike…ali želja profila je promovisanje svega što slavi hranu, gastronomiju i lijepo.

Postoji li tim ljudi koji stoji iza Vas, koji Vam pomaže kako bi sve izgledalo besprijekorno?

MILE BUTORAC: Postoji, pošto je moj glavni cilj razvoj i formiranje sebe u području food stylinga, te razvoja recepata, često se odlučujem raditi s fotografima. Tako je @marijalaca postala neslužbeno moj glavni fotograf, a neka ideja nam je i pokrenut nešto zajedno, pa da i službeno budemo tim. Dodatni podsticaj za daljnji rad i dokaz kako radimo nešto dobro nam je i činjenica kako je sve prepoznato od strane mnogih kompanija za koje smo imali priliku snimati reklame ili stvarati sadržaj. Oboje se nadamo da će u budućnosti biti sve više takvih projekata.

Otkud Vam dolaze ideje za recepte, gdje nalazite svakodnevnu inspiraciju?

MILE BUTORAC: Inspiracija mi je sezona, s odrastanjem mi je sve više bitno da je hrana sezonska, ako je moguće i lokalna. Tako sve nastaje, po onome što se može naći na tržnici, u vrtu… Slažem ideje i recepte. Želja mi je da se pažnja javnosti i svih nas okrene lokalnim proizvođačima, to su ljudi koje treba podržati, a samim time i održati. Oni su preduslov naše interakcije s hranom.

Foto: Instagram/hungry_mile

Jeste li razmišljali o pokretanju vlastitog biznisa, poput otvaranja restorana u budućnosti?

MILE BUTORAC: Vrlo često o tome razmišljam, maštam – sanjam! Restoran mi je nešto preambiciozno, a iskreno i koncept koji mi se sve manje sviđa. Ali volio bih jednoga dana imati svoje mjesto, neko brunch mjesto. Mjesto gdje bi se doručak služio cijeli dan – neki razrađeni koncept smoothie bara, uz salate, pite, neka fina peciva… Moji prijatelji ga nazivaju tipičnim hipsterskim mjestom.

Koja Vam je omiljena kuhinja i omiljeni specijalitet? 

MILE BUTORAC: Mediteranska, jednostavni recepti s većinom kratkom ili malo pripreme, puno voća i povrća, maslinovo ulje po svemu, riba, svježe namirnice, puno kuhane hrane.

Kako uspijevate balansirati između svakodnevnog posla i hobija koji polako prerasta u novi posao?

MILE BUTORAC: S ponosom mogu reći kako je od ove jeseni sve ovo postalo moj posao. Dosadašnjih godina gradeći sve ovo sam radio i radeći kao terapeut s djecom s poteškoćama u razvoju, iz iskustva mogu reći kako je jako teško balansirati između dva potpuno različita posla. Jako dobra organizacija i puno žongliranja su ključ uspjeha, ali i recept za izgaranje. Zato sa svim treba oprezno.

Foto: Instagram/hungry_mile

Otkud ideja za inspirativno ime profila?

MILE BUTORAC: U doba kad sam krenuo objavljivati sve više hrane prijateljica je rekla kako joj rastu zazubice i dala mi nadimak. Meni je bilo simpa, pa sam ga i prihvatio.

Koliko se promijenila situacija od vremena kada ste otvorili profil do danas, što se tiče poslovnih ponuda iz svijeta kulinarstva?

MILE BUTORAC: U početku je bilo vrlo malo ponuda, sve je to bilo vrlo simpatično s dosta interakcije s manjom količinom pratilaca. Danas me iznenadi kada me ljudi doživljavaju kako neku poznatu osobu, ali  danas je i sve više upita za saradnje. Imao sam čak i neke ponude za kuhinje, ali s puno interesa nisam siguran da je to moj jedini put. Volio bih otići negdje kuhati i učiti, ali me strah koliko bi mi iza svega toga ostajalo vremena da se bavim ovim, tako da za tako nešto još uvijek kalkulišem.

Koja vam je najdraža saradnja koja je nastala iz ovog projekta?

MILE BUTORAC: Imam puno lijepih iskustava, lijepih doživljaja… Trenutno sam posebno ponosan na promociju takozvanih “gajbica” (košara puna miješanog povrća i voća koja ti dolazi na vrata ili je pokupiš na dogovorenoj adresi, a sve je od malih proizvođača). Super mi je što su ljudi jako prihvatili tu ideju i sve više ih naručuje svoje gajbice. Mislim kako sam time napravio puno više od same promocije, ljudima se mijenja svijest i podržavaju rad malih proizvođača.

Foto: Instagram/hungry_mile

Susrećete li se sa negativnim situacijama i komentarima? Ako da, kako se nosite sa njima? 

MILE BUTORAC: Rijetko, mislim da je to zbog toga, jer je u pravilu hrana pozitivno konotirajuća i ljudi za nju vežu lijepe misli, sjećanja, okuse, mirise… A ako vide neko jelo s namirnicama koje im se ne sviđaju onda vjerojatno samo odu dalje i definitivno ne stavljaju na listu za kuhanje.

Spremate li nešto zanimljivo u budućnosti što biste podijelili sa nama?

MILE BUTORAC: Puno je ideja, još uvijek se navikavam na ovakav ritam rada i neki drugi život koji ne podrazumijeva žongliranje. Web je trenutno prioritet, a nakon toga ću vidjeti što će biti s keramikom i hoću li možda krenuti u realizaciju brenda i proizvodnju tanjira. Ono o čemu u zadnje vrijeme razmišljam su i neke radionice, nešto kao vikend retreat. Ali korak po korak.

Mile nam je preporučio i idealan recept za jesenje dane.

Galetta s gljivama
Foto: Marija Laća

Sastojci:

  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • pola žličice ružmarina
  • žličica majčine dušice
  • 2 jaja
  • 250 g maslaca
  • glavica luka
  • 500 g šampinjona
  • 250 g bukovača
  • 280 g svježeg (mladog) kozjeg sira (možete koristiti i kravlji sir ili kombinaciju svježeg i sira s plemenitom plijesni)
  • hladne vode po potrebi
  • so
  • papar
Foto: Marija Laća

Priprema:

Za prhko tijesto: u dublju zdjelu stavite oštro i glatko brašno, prstohvat soli, pola žličice ružmarina, pola žličice majčine dušice i pomiješajte. Zatim dodajte 150 g hladnog maslaca izrezanog na kockice i utrljajte. Smjesa treba biti nalik na krušne mrvice, tada dodajte dva jaja i mijesite dok se sve sasvim ne poveže. (Po potrebi dodajte malo hladne vode.) Zatim na papir za pečenje stavite malo oštrog brašna i na njemu razvaljajte tijesto za galette.

Za nadjev: gljive dobro operite i izrežite na listove, a luk sitno nasjeckajte. Na 100 g maslaca kratko pirjajte luk, pa mu dodajte izrezane gljive. Začinite sa solju, paprom i majčinom dušicom. Gljive su gotove kada ispari sva tekućina, ugasite vatru i ostavite ih da se malo ohlade pa im umiješajte kozji sir. Smjesom nadjenite prhko tijesto – cijeli nadjev stavite na sredinu i ostavite oko par centimetara ruba sa strane. Preklopite slobodne krajeve preko nadjeva kao paketić i stavite peći na 200ºC na pola sata. 

Foto: Marija Laća

Po želji po vrhu dodajte još sira, i poslužite prohlađeno uz salatu po izboru.

Slični članci

Galette sa jabukama

Ultra magazin

Kesten cheesecake idealan za jesen!

Ultra magazin

5 namirnica za blistavu kožu

Ultra magazin