Ultra Ukusno

Hrskavi krompir sa bijelim lukom i peršunom!

Pečeni krompir je idealan prilog mesnim jelima ili jelima sa ribom, a uz odgovarajuću salatu može se pretvoriti i u glavno jelo kojem niko neće odoljeti. Ovog vikenda preporučujemo tradicionalni recept za dvostruku termičku obradu krompira. Sigurni smo da ćeš uživati u ovom posebnom ukusu! 

Foto Stock Food

Sastojci za 4 do 6 osoba:

  • 1,5 kg krompira,
  • 70 g svježeg peršuna,
  • 2 veća čena bijelog luka,
  • 70 ml maslinovog ulja,
  • 2 kašičice maslaca,
  • 1 manji limun,
  • So i biber po želji.

Priprema:

Oguli i očisti krompir, a zatim ga nareži na kocke jednake veličine. Stavi da se kuva u velikom loncu sa hladnom vodom. Dobro posoli vodu i na umjereno visokoj temperaturi pusti da prokuha. Kuvaj oko 20 do 25 minuta, dok ne omekša.

U maloj zdjeli pomiješaj nasjeckani peršun i bijeli luk. Ocijedi vodu od kuvanog krompira i dobro ih posuši. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje, pa dodaj krompir, te ih povremeno protresi. Krompir peci oko pet minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. U krompir dodaj kombinaciju bijelog luka i peršuna, dobro promiješaj da se sljube okusi i pusti da aromatizuju krompir, jednu do dvije minute. Nakon toga dodaj maslac, posoli i pobiberi po želji. Kad je krompir gotov, preko njega naribaj koricu jednog manjeg limuna.

Prijatno!

 

Izvor: Jummy Food 

Slični članci

Ukusni potaž od špinata!

Ultra magazin

Domaći sladoled, idealan za početak ljeta!

Ultra magazin

12 stvari koje treba da znaš prije nego što postaneš vegan

Ultra magazin