Ultra Ukusno

Hrskavi krompir sa bijelim lukom i peršunom!

Pečeni krompir je idealan prilog mesnim jelima ili jelima sa ribom, a uz odgovarajuću salatu može se pretvoriti i u glavno jelo kojem niko neće odoljeti. Ovog vikenda preporučujemo tradicionalni recept za dvostruku termičku obradu krompira. Sigurni smo da ćeš uživati u ovom posebnom ukusu! 

Foto Stock Food

Sastojci za 4 do 6 osoba:

  • 1,5 kg krompira,
  • 70 g svježeg peršuna,
  • 2 veća čena bijelog luka,
  • 70 ml maslinovog ulja,
  • 2 kašičice maslaca,
  • 1 manji limun,
  • So i biber po želji.

Priprema:

Oguli i očisti krompir, a zatim ga nareži na kocke jednake veličine. Stavi da se kuva u velikom loncu sa hladnom vodom. Dobro posoli vodu i na umjereno visokoj temperaturi pusti da prokuha. Kuvaj oko 20 do 25 minuta, dok ne omekša.

U maloj zdjeli pomiješaj nasjeckani peršun i bijeli luk. Ocijedi vodu od kuvanog krompira i dobro ih posuši. U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje, pa dodaj krompir, te ih povremeno protresi. Krompir peci oko pet minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava. U krompir dodaj kombinaciju bijelog luka i peršuna, dobro promiješaj da se sljube okusi i pusti da aromatizuju krompir, jednu do dvije minute. Nakon toga dodaj maslac, posoli i pobiberi po želji. Kad je krompir gotov, preko njega naribaj koricu jednog manjeg limuna.

Prijatno!

 

Izvor: Jummy Food 

Slični članci

Vegan čoko hljeb sa tikvicama!

Ultra magazin

Lazanje od punjenih paprika

Ultra magazin

Probaj ukusne jež kocke

Ultra magazin