Ovi kroketi predstavljaju izvrstan prilog uz meso, perad ili ribu, a mogu biti dio vegetarijanskog glavnog jela, ili kao party hrana uz umake. Ako nemaš iskustvo sa pripremom heljde, to je svestrana i zdrava žitarica s lagano orašastim okusom i žvakastom teksturom. Gljive se dobro miješaju s heljdom, a sve zajedno je obloženo hrskavim mrvicama i prženo u ulju.

Sastojci:
- 3 šolje heljde, skuhati
- 200 g šampinjona, isjeći
- 1 srednja glavica crvenog luka, isjeći na kockice
- 1 srednja mrkva, izrendati
- 2 veća jaja
- 1 kašika brašna
- So i biber po ukusu
- ¾ šolje prezli
- Ulje, za prženje
Postupak:
Toplu, skuhanu heljdu izmiksati u blenderu dok se ne samelje. U veću tavu dodati 2 kašike ulja, a zatim dodati luk i mrkvu. Dinstati 5 minuta, pa dodati gljive i dinstati još 5 minuta.
Smjesu premjestiti u blender i izmiksati, dok se sve ne samelje, a zatim pomiješati u posudi sa heljdom.
Dodati 1 jaje, 1 kašiku brašna, 1 kašičicu soli i biber po ukusu, te sve dobro umiješati da se sjedini. Vlažnim rukama formirati kuglice veličine jajeta. Ako se mješavina čini previše suva, dodati malo vode.
U manju posudu usuti drugo jaje i umutiti viljuškom. U drugu posudu staviti prezle. Krokete umakati u jaje, pa zatim u prezle i slagati na tanjir.
Veliku tavu zagrijati i usuti malo više ulja, pržiti krokete 3 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.
Prijatno!
Izvor: cookist.com