Ultra Ukusno

Hrskavi kroketi sa gljivama i heljdom

Ovi kroketi predstavljaju izvrstan prilog uz meso, perad ili ribu, a mogu biti dio vegetarijanskog glavnog jela, ili kao party hrana uz umake. Ako nemaš iskustvo sa pripremom heljde, to je svestrana i zdrava žitarica s lagano orašastim okusom i žvakastom teksturom. Gljive se dobro miješaju s heljdom, a sve zajedno je obloženo hrskavim mrvicama i prženo u ulju.
kroketi
Foto: Cookist

Sastojci:

  • 3 šolje heljde, skuhati
  • 200 g šampinjona, isjeći
  • 1 srednja glavica crvenog luka, isjeći na kockice
  • 1 srednja mrkva, izrendati
  • 2 veća jaja
  • 1 kašika brašna
  • So i biber po ukusu
  • ¾ šolje prezli
  • Ulje, za prženje

Postupak:

Toplu, skuhanu heljdu izmiksati u blenderu dok se ne samelje. U veću tavu dodati 2 kašike ulja, a zatim dodati luk i mrkvu. Dinstati 5 minuta, pa dodati gljive i dinstati još 5 minuta.

Smjesu premjestiti u blender i izmiksati, dok se sve ne samelje, a zatim pomiješati u posudi sa heljdom.

Dodati 1 jaje, 1 kašiku brašna, 1 kašičicu soli i biber po ukusu, te sve dobro umiješati da se sjedini. Vlažnim rukama formirati kuglice veličine jajeta. Ako se mješavina čini previše suva, dodati malo vode.

U manju posudu usuti drugo jaje i umutiti viljuškom. U drugu posudu staviti prezle. Krokete umakati u jaje, pa zatim u prezle i slagati na tanjir.

Veliku tavu zagrijati i usuti malo više ulja, pržiti krokete 3 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.

Prijatno!

 

Izvor: cookist.com

Slični članci

Probaj ukusnu balzamiko tjesteninu sa gljivama

Ultra magazin

Mediteranska ishrana za dugovječnost

Ultra magazin

5 ideja za veganski doručak

Ultra magazin