Ultra Ukusno

Hrskavi domaći falafel

Veoma ukusan i izuzetno hrskav recept za domaći falafel. Izvana su zlatne boje i hrskavi ,a unutra meki, ukusni i puni svježih začina. Peku se, a ne prže u ulju, zbog čega sadrže manje masti. Veganski su i bezglutenski, te se odlično zamrzavaju za kasnije.
Foto: Cookie and Kate

Sastojci:

  • ¼ šolje + 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šolja sušenog (nekuhanog/sirovog) slanutka, ispranog, prebranog i natopljenog u frižideru najmanje 4 sata ili do 24 sata
  • ½ šolje grubo nasjeckanog crvenog luka (oko ½ manje glavice crvenog luka)
  • ½ šolje svježeg peršuna
  • ½ šolje svježeg korijandera
  • 4 češnja bijelog luka, isječena na četvrtine
  • 1 kašika fine morske soli
  • ½ čajne kašike svježe mljevenog crnog bibera
  • ½ čajne kašike mljevenog kima
  • ¼ kašičice mljevenog cimeta
Foto: Cookie and Kate

Postupak:

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Usuti ¼ šolje maslinovog ulja u veliki pleh i rasporediti.

U blenderu, zajedno pomiješati sve navedene sastojke.

Rukama uzimati količinu od otprilike 2 kašike mješavine. Oblikovati falafel u male pljeskavice. Posložiti svaku u podmazani pleh.

Peći 25-30 minuta, nježno okrećući kada su pečene na pola, sve dok ne dobiju zlatnu boju.

U frižideru mogu stajati do 4 dana, a u zamrzivaču i do nekoliko mjeseci.

Uživaj i prijatno!

 

Izvor: cookieandkate.com

Slični članci

Kako da napraviš savršenu tortu u obliku broja?

Ultra magazin

Hrskavo i svježe: Salata od karfiola

Ultra magazin

Kako da napraviš keto „oblak pecivo“ bez ugljikohidrata za samo 5 minuta

Ultra magazin