Današnji ručak upotpuni sa domaćom pogačom, omiljenom u Italiji, koja će oduševiti tvoje ukućane! Hrskava i ukusna Focaccia, jednostavna za pripremu, zadovoljiće i najizbirljivije ljubitelje tjestenine. Nadjev po tvojoj želji će dati posebnu aromu tvojoj focacci, a možeš je jesti i kao užinu, ponijeti na posao ili grickati kao laganu večeru.

Od sastojaka ti je potrebno:
- 450 gr brašna,
- 200 ml mlake vode,
- malo maslinovog ulja,
- so, šećer,
- 20 gr kvasca.
Za nadjev ti je potrebno:
- 1 glavica crvenog luka,
- 4 češnja bijelog luka,
- 4-5 kiselih krastavčića ili masline,
- 1 paradajz,
- origano,
- 2 grančice ruzmarina.
Priprema nije previše komplikovana:
Sa mlakom vodom, kvascem, malo ulja, šećera i soli zamijesi mekše glatko tijesto. Ostavi da naraste, a zatim razvuci na 2 cm debljine, pa stavi u podmazanu tepsiju. Ostavi još 20 minuta da odstoji. Četkicom namaži tijesto maslinovim uljem, pa nadjev od povrća isjeci po želji i rasporedi po tijestu. Pospi origanom, ruzmarinom i krupnom soli i peci na 200 stepeni C oko 40 minuta.
Ova ukusna i hrskava pogača će biti odličan dodatak uz tvoj ručak!